Svijet 25.12.2022.

Kina prestala da objavljuje podatke o zaraženim koronavirusom

ČITANJE: 1 minuta

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je objavljivati ​​dnevne podatke o zaraženim koronavirusom, zbog zabrinutosti oko pouzdanosti podataka nakon što su infekcije eksplodirale nakon naglog ublažavanja strogih ograničenja.

“Relevantne informacije o Covidu objavit će Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za referencu i istraživanje”, navodi se u saopćenju komisije, ne navodeći razloge za promjenu niti koliko će često kineski CDC obavještavati javnost o novim informacijama o koronavirusu. VREBA LI OPASNOST?Procurili tajni podaci: 250 miliona Kineza se ovaj mjesec zarazilo koronavirusom, prenosi Klix.ba.

Iznenadni prekid izvještavanja o dnevnom broju zaraženih i smrtnih slučajeva dolazi zbog porasta zabrinutosti oko nedostatka preciznih informacija otkako je Peking unio značajne promjene u svoju politiku nultog Covid-a koja je stotine miliona svojih građana stavila pod karantin.

Uprkos rekordnom porastu infekcija, NHC nije prijavio nijedan smrtni slučaj od Covida-19 u cijeloj zemlji četiri uzastopna dana prije nego što je zaustavio objavljivanje podataka. Kina je prošle sedmice suzila svoju definiciju smrti od Covida-19 , računajući samo one od pneumonije uzrokovane Covidom-19 ili respiratorne insuficijencije.

Službeno, Kina je prijavila manje od 10 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19 u posljednjih petnaestak dana, ali porast potražnje za krematorijumima protumačen je kao dokaz da je stvarni broj smrtnih slučajeva mnogo veći.

Britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfinity prošle sedmice je procijenila da Kina doživljava više od milion infekcija i 5.000 smrtnih slučajeva dnevno.

(Z.M)

Oznake: Covid, Kina