Biznis 24.12.2015.

Kina uvodi aplikaciju koja će pratiti aktivnost građana na internetu i ocjenjivati njihovu lojalnost

ČITANJE: 1 minuta
APLIKACIJA
Kina je napravila aplikaciju za društvene mreže pod nazivom Sesame Credit, a koja ljudima daje ocjenu koliko su dobri građani (dobri u ovoj interpretaciji znači poslušni).

Aplikacija vuče podatke s profila korisnika na društvenim mrežama, kao i podatke o njihovim online kupnjama.

U videu koji je s profila Extra Credits postavljen na YouTube daje se primjer kako funkcioniše: “Ako npr. na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mjesta velikih i u krvi ugušenih demonstracija 1989.) ili podijelite link o kolapsu kineskog tržišta dionica, vaš će skor na Sesame Creditu pasti. Ako ipak podijelite link o tome kako državna ekonomija briljira, vaš skor raste.”

Na sličan način funkcioniše i praćenje online šopinga – ako kupite proizvode koje Partija smatra vrijednima, kao što su radne čizme, skor raste. Ako kupite nešto uvezeno iz Japana, vaš skor ide dolje.

Najgore tek slijedi. Prema Extra Creditsu aplikacija će imati posljedice u stvarnom životu. Visoki rezultati će donijeti beneficije korisnicima poput lakšeg sređivanja papirologije kod dobijanja kredita ili putovanja u inostranstvo. S druge strane, lošije “igrače” će se potencijalno kažnjavati sporijim internetom ili čak uskraćivanjem zaposlenja.

Aplikacija bi trebala postati obvezna za sve građane od 2020., a navodno se Kinezi već takmiče ko će imati bolji skor i stavljaju rezultate na Weibo, kineski pandan Twitteru.

(NN)