Vijesti 03.09.2015.

Kina vojnom paradom obilježila pobjedu nad fašizmom

ČITANJE: 1 minuta
vojna parada

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom i pobjede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je danas u Pekingu uz prisustvo više od 30 šefova država i vlada.

Paradi su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj poseti Kini, ruski predsednik Vladimir Putin, generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa. Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali “nosač-ubica”, DF-21D. To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa.

Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija.

Zapadni analitičari ocenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Si Ðinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

(Tanjug)