Vijesti 19.12.2015.

Kineska kompanija gradi prugu Banjaluka – Novi Grad

ČITANJE: 1 minuta
Kinezi-zeljeznica
Predstavnici kineske kompanije “Čajna Šandong internešenal ekonomik end tehnikal kooperejšn grup” isporučili su Vladi Republike Srpske projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju željezničke pruge Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, saznaju “Novosti” u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Sa kineskim partnerima u zgradi Vlade RS razgovarali su predsednica Vlade Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, direktor JP “Željeznice RS” Dragan Savanović i direktor JP “Autoputevi RS” Dušan Topić.

– Predstavnici kineske kompanije iskazali su još jednom svoje interesovanje za učešće u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u RS. To se, prije svega, odnosi na rekonstrukciju pruge Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, kao i na izgradnju auto-puta na ovom pravcu – rekli su u resornom ministarstvu.

Predstavnici kineske kompanije istovremeno su informisali zvaničnike Srpske da je u toku izrada studijske dokumentacije i generalnog projekta za prvu fazu auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Projekat rekonstrukcije 110 kilometara željezničke pruge od Banjaluke do Novog Grada (granica sa Hrvatskom) je od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, jer čini okosnicu u prevozu željezne rude. Prema statistici, 58 odsto ukupnog prevoza “Željeznice Republike Srpske” prevezu ovom dionicom.

(ATV)