Biznis 03.04.2017.

Kinezi će graditi termoelektranu u RS vrijednu milijardu KM

ČITANJE: 1 minuta

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane “Gacko 2” sa kineskim kompanijama “Čajna investment end divelopment” i “Čajna mašineri endžiniring korporejšn”.

Đokić je sa kompanijom “Čajna investment end divelopment” potpisao i okvirni sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji u realizaciji strateških investicionih projekata.

Nakon potpisivanja sporazuma, Đokić je rekao da je u planu izgradnja Termoelektrane “Gacko” vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage oko 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke – ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a drugi o izgradnji Termoelektrane “Gacko 2”.

Cvijanovićeva, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da je sporazum o strateškoj saradnji dugoročan i da predstavlja osnovu za saradnju u različitim oblastima.

“Vjerujem da ćemo kroz buduće poteze učvrstiti odnose između Republike Srpske i Kine. Naša razvojna šansa je upravo vezana za interes kineskih investitora”, naglasila je Cvijanovićeva.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane “Gacko”, Srđan Milović, kao i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.

(Srna)