Vijesti 22.01.2016.

Kinezi obnavljaju prugu, a žele da grade i autoput

ČITANJE: 2 minute
autoput
Predstavnici vlasti RS potpisaće u nedjelju sa kineskom kompanijom “China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation group” memorandume o saradnji koji se odnose na rekonstrukciju pruge Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i moguću izgradnju autoputa na istom pravcu.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izjavio je juče “Glasu Srpske” da potpisivanje memoranduma predstavlja samo jedan od dokaza dobre saradnje sa kineskim vlastima i kompanijama u oblasti saobraćaja.

– Imamo veoma korektnu saradnju sa nekoliko kineskih kompanija koje su pokazale značajan interes za učešće u realizaciji projekata rekonstrukcije i izgradnje i sve to ide u dobrom pravcu – kazao je Trninić i izrazio očekivanje da će i druge kineske kompanije usmjeriti investicije u RS.

Dolazak predstavnika kineske kompanije u Srpsku najavio je predsjednik RS Milorad Dodik tokom boravka u Kini sredinom decembra prošle godine.

Dodik je rekao da je kineska kompanija zainteresovana ne samo da bude izvođač nego i da obezbijedi i novac, a moguće je da projekat bude realizovan i putem koncesije.

Predsjednik RS je naglasio da u Kini postoji veliko interesovanje za ulaganje u RS ne samo u izgradnju puteva i elektrana nego i u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, turizma i zdravstva.

– Ima onih koji su spremni da ulažu i u bankarski sektor, odnosno da ulažu u postojeće banke, ali i u formiranje novih finansijskih institucija i fondova, a postoji i interesovanje za sektor osiguranja – kazao je tada Dodik.

Prvi konkretni koraci u realizaciji najavljenih kineskih investicija mogu se očekivati na proljeće kada bi Dodik trebalo ponovo da posjeti Kinu kako bi se pristupilo realizaciji započetih dogovora.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić naglasio je juče da su u toku razgovori o investicijama i sa ruskim i njemačkim kompanijama.

– Imamo ugovorene sastanke sa ruskim kompanijama, a nedavno sam razgovarao sa državnim sekretarom Njemačke za razvoj regionalne saradnje i sa predstavnicima razvojnih agencija iz Njemačke koji su iskazali interesovanje za rad na projektima u RS – istakao je Đokić i naglasio da će u idućih mjesec Srpsku posjetiti više delegacija investitora sa prijedlozima za saradnju.

(Glas Srpske)

Oznake: Milorad Dodik