Biznis 03.02.2017.

Kinezi u Banjaluci, ali još bez dogovora o “Farmlandu”

ČITANJE: 2 minute

Kineski strateški investitor, za kojeg je bilo najavljeno da će do polovine januara preuzeti najveću govedarsku firmu u RS “Farmland”, koja se trenutno nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, još nije ušao u vlasništvo ovog poljoprivrednog proizvođača.

Međutim, kako nas uvjerava Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora “Farmlanda”, dio kineskih partnera već se nalazi u Banjaluci i u svakodnevnom su kontaktu s institucijama RS.

“Ovdje se nalazi dio menadžmenta kineskog fonda koji je zainteresovan za ulaganje, a čije ime sada ne bih iznosio, dok se ne dogovore detalji u vezi s preuzimanjem. Naravno, investitor se nalazi u Kini, i on je u svakodnevnom kontaktu s ljudima na terenu, koji provjeravaju kapacitete i mogućnosti za uspostavljanje proizvodnje”, rekao je Zgonjanin.

Podsjećanja radi, posao s Kinezima dogovorio je Milorad Dodik, predsjednik RS, prilikom njegove nedavne posjete toj zemlji, kada je potpisan memorandum s kineskim partnerom, a Zgonjanin ističe da je do kašnjenja došlo zbog Kineske nove godine.

“Znate kako je sa stranim investitorima, rijetko se desi da sve bude onako kako se dogovori u početku zato što treba uraditi provjere i sa naše i sa kineske strane i napraviti analize kako se posao može najbolje uraditi. S obzirom na to da nisam bio dio pregovaračkog tima, ne mogu govoriti o njihovim planovima, ali sam uvjeren da ćemo uspjeti postići dogovor”, rekao je on.

Iako je odbio da govori o imenu fonda, rekao je da se radi o velikoj korporaciji koja ima investicije u više oblasti, a ne samo u poljoprivrednoj proizvodnji. Dodao je da će Kinezi u startu uložiti 15 miliona maraka i da će se baviti istim djelatnostima kojima se “Farmland” bavio prije nego što je upao u probleme, te da će većina proizvodnje biti namijenjena za kinesko tržište.

Zgonjanin je, takođe, naglasio da su povjerioci “Farmlanda” upoznati sa svim aktivnostima koje se vode, uz naglasak da je interes da kroz dogovor koji bude postignut budu zaštićeni povjerioci. Dodao je da će biti isplaćene zaostale plate, zaštićeni interesi radnika, kao i da će biti odblokirani računi nakon lošeg upravljanja Poljoprivrednim kombinatom “Mladen Stojanović”.

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da nisu upoznati sa detaljima u vezi s aktivnostima koje se vode, ali je izrazio uvjerenje da će doći do dogovora koji će biti u interesu radnika, preduzeća i RS.

Podsjećamo, Dodik je u novembru prošle godine boravio u devetodnevnoj posjeti Kini, kada je razgovarao s kineskim zvaničnicima i učestvovao na nekoliko sastanaka s kineskim partnerima i potencijalnim investitorima u RS i BiH.

(Nezavisne)

Oznake: Milorad Dodik