Vijesti 25.07.2016.

Kinoa i čia sjemenke na trpezi u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Kinoa, goji bobice, čia sjemenke, brezin šećer i himalajska so, samo su neke od egzotičnih prehrambenih namirnica za koje mnogi a naročito oni stariji, nisu ni čuli, ali koje se sve češće nalaze na trpezama u domaćinstvima.

Upravo takvi proizvodi sa predznakom “bio” ili “organik” pune rafove trgovina a ni cijene nisu prepreka njihovoj dobroj prodaji.

Prodavci u radnjama koje prodaju “zdravu hranu”, zadovoljno trljaju ruke i kažu da nisu ni slutili u kako velikoj mjeri su Banjalučani  upoznati sa načinom pripremanja ovih ne baš autohtonih namirnica za ova područja.

– Iznenadila sam se kada sam vidjela koliko dobro poznaju makrobiotički način iskrane, te kako  raznolike mušterije nam dolaze. Ima i žena i muškaraca ali i veliki broj penzionera. Mlade majke su ipak najbrojnije, jer se trude da  svojoj djeci uvedu zdrav način ishrane. Dosta kupaca nam dolazi i zbog zdravstvenih problema, koji zahtijevaju zdrav način ishrane – kazala je prodavačica u jednoj od prodavnica zdrave hrane koja nije željela da joj objavimo ime.

Ističe da mušterije traže “neprskane” proizvode, odnosno namirnice iz biološkog uzgoja.

– Biološki uzgoj podrazumijeva da hrana nije ni tretirana pesticidima i hemikalijama. Držimo sve od brašna i tjestenina do raznih vrsta hladno cijeđenih ulja, začina i čajeva koji se prodaju u rinfuzi. Zadovoljni smo i prodajom rinfuznih žitarica i koštunjičavog voća, soli i šećera. To su uglavnom bezglutenski i organski proizvodi, koji su znatno zdraviji od običnih – kazala je prodavačica.

Kaže da su u ponudi dodaci za supe bez kvasca i vještačkih dodataka, kao i cejlonski cimet i brezin šećer. On je top proizvod u prodaji i pola kilograma košta oko 16,50 KM. Zvuči mnogo ali za nekoga ko ima dijabetes ovaj proizvod je spas jer ne podiže glukozu u krvi.

Jedna od mušterija koju smo zatekli u radnji, penzionerka Nevenka Grgić, kaže da u prodavnicama zdrave hrane najčešće kupuje čajeve, soju i hladno cijeđena ulja.

– Volim da pijem čaj od čestoslavice i rastavića. U tim sam godinama kada mi treba nešto protiv zaboravljanja ali i za čišćenje krvnih sudova. Cijene su visoke za naše prilike ali ako je sve zdravo kako što jeste onda ništa nije skupo – rekla je Grgićeva.

Milan Jakovljević ističe da u svojoj ishrani koristi čia sjemenke.

– One sadrže dvaput više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina. Najviše je koriste vegetarijanaca a neki je nazivaju superhranom broj jedan u svijetu – kazao je Jakovljević.

Cijene

Himalajska so – 0,50 kilograma    6 KM

Brezin šećer – kilogram  16,60 KM

Hladno cijeđena ulja – litar  od 14 do 22 KM

Speltino brašno – kilogram  6,90 KM

Tjestenine bez glutena – 300 grama  3 KM

Srebrna voda –  litar  18 KM

Biljni namaz 2,50 KM

Sjemenke lana od 2,50 do 3,50

Čia sjemenke 0,50 kilogram  25 KM

Kinoa 0,50 kilogram  7 KM

Džemovi – 800 grama 5,50 KM

Keksovi – 1,50 KM

Sokovi – litar  od 7 do 8 KM.

(Glas Srpske)