Magazin 08.12.2015.

Kip slobode nije uvijek bio zelen!

ČITANJE: 1 minuta
Kip slobode
Jedna od najprepoznatljivih statua na svijetu, simbol Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država, nije uvijek izgledala kao danas.

U oktobru 1886. godine, u Njujorku je svečano otvoren Kip slobode (ili „Sloboda osvjetljava svijet“), spomenik koji je Francuska poklonila narodu Amerike.

Postolje su finansirali stanovnici Sjedinjenih Američkih Država, dok je sama statua napravljena u Francuskoj i predata američkoj ambasadi, a potom rastavljena na dijelove i dopremljena u Njujork. U ovom gradu je sastavljana dvije godine, da bi se 1886. konačno našla na Ostrvu slobode.

Unutrašnju kontrukciju Kipa slobode osmislio je Gistav Ajfel, dok je skulptor bio Frederik Bartoldi. Ovaj potonji izlio je skulpturu u bakru, te je Kip slobode bio tipične bakarne boje, ali vrlo brzo – već početkom XX vijeka – usljed oksidacije je kipom počela da se širi zelena patina (verdigris), sastavljena od mješavine hlorida, sulfida i karbonata. U američkim medijima se već 1902. godine pominje da se zeleni pigment širi Kipom slobode, a do 1906. prekrio je cijelu statuu.

Nadležni su pomislili da kip mijenja boju zbog korozije, pa je izdvojeno 62.800 dolara za popravke i farbanje statue i spolja i iznutra, a američka javnost protestovala je zbog farbanja spoljašnosti. Sprovedeno je istraživanje kojim je zaključeno da ova patina nikako ne šteti statui već je, štaviše, štiti i čini još ljepšom, zbog čega je ofarbana samo iznutra.

(Nacionalna Geografija)