Vijesti 21.05.2017.

Kiša napravila haos u nekoliko naselja u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Kiša koja je u subotu padala napravila je pravi haos za mještane Lauša i Petrićevca jer je voda izbijala iz šahtova i po nekoliko metara i ulazila u dvorišta, a u pojedinim domaćinstvima je ušla čak i u podrume.

Otpadne vode koje su tekle ulicama ostavile su za sobom samo nepodnošljiv smrad, smeće i pijesak, a to, kako kažu predsjednici savjeta ovih mjesnih zajednica i mještani, nije prvi put, jer svaka veća kiša im donese isti problem.

Draganu U., mještanku Karađorđeve ulice, zatekli smo kako čisti smeće u svom dvorištu koje je donijela bujična voda. Rekla nam je da ne pamti da je bilo onoliko vode po ulicama kao u subotu.

“Voda nam svaki put kada padne veća kiša uđe u dvorište, ali je ovaj put bila baš ogromna količina vode, iza koje su ostali smrad, smeće, šljunak i kamenje”, kazala je ona, te naglasila da ju je strah od zaraze, jer je ipak u pitanju kanalizacija.

Njenog supruga zatekli smo kako ispira podrum, jer se od smrada ne može ući u njega, a kanalizacija se osjeća i na ulicama.

Da je Karađorđeva ulica najproblematičnija u naselju Lauš 1, te da je ovom ulicom u subotu tekao potok, potvrdio je i Nebojša Matić, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

“To se dešava jer se sve sa ulica Srpskih rudara, Dušana i Vlade Kopanje, ali i Božidara Adžije i ulica na višim zonama, slijeva na Karađorđevu i na taj način se pravi pritisak na nju i dolazi do izlijevanja otpadnih voda i iz šahtova izbija voda po nekoliko metara”, pojasnio je Matić.

Prema njegovim riječima, najviše vode uvijek bude kod restorana “Sirano” i kafe-bara “Kings” pa sve do kružnog toka.

“U subotu su otpadne vode ušle u podrume, a to nije prvi put, jer skoro svaka veća kiša napravi isto”, istakao je Matić.

Zoran Savanović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Petrićevac, kaže da je voda izbijala na sve strane, posebno u ulicama koje se naslanjaju na Njegoševu ulicu.

“U jednom domaćinstvu je u subotu voda ušla u podrum, a možda je bilo i više, jer su se zasad jedino oni žalili”, ističe on.

Dodao je da, osim ove ulice, isti problem imaju i ulice Rade Kondića, Miloša Crnjanskog, Marije Dimić i Bože Nikolića.

Nije bilo štete od grada

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS, rekao je da nije bilo štete od grada u nevremenu u subotu.

On je naveo da je u subotu u popodnevnim časovima na području Banjaluke i Laktaša ispaljeno sedam raketa, dok je na ostalim dijelovima došlo samo do pojave grmljavinske oblačnosti.

Dejanović je rekao da je na ostalim dijelovima branjenog područja samo došlo do pojave jačih padavina sa sugradicom u pljusku, koje je zabilježilo nekoliko protivgradnih stanica.

(Nezavisne)