Vijesti 22.06.2016.

Kiša ometa uništavanje komaraca

ČITANJE: 2 minute

Zaprašivanje komaraca u Banjaluci koje traje od početka juna i dalje traje uprkos naglim promjenama vremena.

Uništavanje larvi komaraca vrši se u gradskim područjima, posebno uz rijeku Vrbas i njene pritoke. Tretiraju se i prigradska naselja, naročito ona u kojima nije riješen sistem kanalizacije. Najavljeno je da će se obići i sva mjesta na kojima je ima stajaće vode.

Koliko često će se vršiti zaprašivanje zavisi od vremenskih prilika, ali i novčanih sredstava koje se izdvajaju iz gradskog budžeta, kaže Vladimir Šušnjar, vlasnik “Eko bela”.
– Sa zaprašivanjem odraslih formi komaraca trebalo je početi sredinom juna. Zbog kišnog perioda i nepovoljnih vremenskih prilika, ta aktivnost je pomjerena za kasnije. Glavne aktivnosti na suzbijanju komaraca, planiramo vršiti u prvoj polovini jula – kaže Šušnjar.

Grad Banjaluka ima zaključen ugovor o sistematskoj dezinsekciji komaraca sa ovom frimom. Za borbu protiv komaraca ove godine je izdvojeno 38 600 maraka, a ukolio bude potrebno, naći će se još sredstava, kaže Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

U Veterinarskom institutu Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” rekli su da je potvrđeno i prisustvo tigrastih komaraca, ali ne i virusa koje prenose. Ipak, dok postoje komarci postoji i mogućnost prenosa uzročnika bolesti koje nisu karakteristične za područje Srpske.

Takvi su na primjer virus Zapadnog Nila ili Zika virus. Specifičnost tigrastih komaraca je i njihova cjelodnevna aktivnost, za razliku od domaćih komaraca koji su najaktivniji predveče. Drago Nedić, direktor ovog instituta kaže da komaraca ima, ali i da se mora raditi na sprečavanju bolesti.
– Zahvaljujući klimatskim promjenama i migraciji ljudi i roba, tigrasti komarci su, definitivno, ovdje. Mi ne možemo govoriti o iskorijenjivanju ovih komaraca. Ukoliko budemo redovno provodili mjere, imaćemo manje opasnosti i rizika od bolesti koje prenose tigrasti komarci – naveo je Nedić.

Kontrolu sredstava koja se koriste prilikom zaprašivanja, vrši Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, a aktivnosti na zaprašivanju prati i zdravstvena inspekcija grada Banjaluka.

(Srpskacafe.com)