Vijesti 12.04.2016.

Kiska: Želimo da BiH postane članica evropske porodice

ČITANJE: 1 minuta
kiska
Predsjednik Slovačke Andrej Kiska rekao je da je evropska budućnost jedina alternativa za BiH, koja prirodno pripada EU.

“Želimo i potrebno je da BiH uspije i da postane uspješna članica evropske porodice”, rekao je Kiska i istakao da put do EU nije jednostavan i to će biti ključno da se građani i njihovi politički lideri ujedine, prevladaju razlike i traže zajednička rješenja.

On je izjavio za “Večernji list”, izdanje za BiH, da će za to biti potrebno mnogo političke odvažnosti i sprovođenje nepopularnih reformi i ispunjenja uslova kako bi EU mogla početi sa razmatranjem zahtjeva BiH za članstvo.

Prema njegovim riječima, cilj reformi je poboljšanje života ljudi u BiH.

Kiska je istakao da smisao Evrope uvijek treba da bude gradnja mostova, a ne zidova, bilo fizičkih ili mentalnih, dodavši da ti mostovi moraju biti dovoljno snažni.

“O samoj BiH zavisi kako će ispunjavati pojedine zahtjeve te kako će napredovati u tom procesu. Mi smo spremni i ubuduće da vam nastavimo pomagati”, poručio je Kiska.

Slovačka preuzima predsjedanje EU od 1. juna kada BiH očekuje konačnu potvrdu odgovora u vezi sa vjerodostojnošću zahtjeva, te dobija upitnike, a nakon odgovora na njih bi se u 2017. godini trebao steći status kandidata za EU.

Govoreći o migrantskoj krizi, Kiska je uvjeren da će EU ovaj izazov ne samo savladati već da će iz njega izaći jača, ujedinjenina i solidarnija.

(Agencije)