Politika 14.10.2015.

Kitarović: Nama treba ograda, ali nemojte to porediti sa Srebrenicom

ČITANJE: 2 minute
kolinda
Mislim da će u budućnosti biti potrebna nekakva ograda ili fizička prepreka. Ali nemojte to zvati žicom. Nemojte to porediti sa jednom Srebrenicom ili koncentracijskim logorima”, kazala je Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Republike Hrvatske.

Ona je ocijenila je da Hrvatska ima nekoherentnu vanjsku politiku, istakavši da okosnica hrvatske spoljne politike moraju biti EU i NATO, a ne promovisanje ličnih interesa ili ideoloških uvjerenja što je dovela u kontekstu kandidature ministra vanjskih poslova Vesne Pusić za glavnog sekretara UN-a-

– Naša vanjska politika nije ambiciozna, zatvorila se u vlastito dvorište. Naša diplomatska služba jeste u zadnjih godinu dana zapravo upregnuta u politiku promocije ličnih interesa ili ideoloških uvjerenja. Izgubila je prepoznatljivost državne politike temeljene na vrijednostima zaštite vlastitih interesa i savezništava- istakla je ona.

Komentirišući zjavu premijera Zorana Milanovića da se on druži s kancelarkom Merkel, kancelarom Wernerom Faymannom i premijerom Mirom Cerarom te da je to njegovo društvo, dok je ona tokom nedavne posjete Mađarskoj bila u “lošem” društvu, Grabar – Kitarović je ocjenila da takva poređenja nisu u redu.

– Za mene ne postoje ‘mi ili oni’, ni u međunarodnim odnosima niti unutar Hrvatske- rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje što joj je mađarski premijer rekao o Hrvatskoj i Milanoviću koji je u zadnje vrijeme žestoko napadao Mađarsku vladu zbog migrantske politike, Grabar-Kitarović je kazala da je Orban jako zabrinut zbog odnosa između dvije zemlje, ali da joj nije rekao ništa loše o premijeru.

– Orban je zabrinut zbog međudržavnih odnosa. On shvata da to nije stav većine Hrvata i hrvatskoga naroda. Moram naglasiti da mi na našem sastanku nije rekao ni jednu jedinu ružnu riječ o premijeru Milanoviću- istakla je ona.

Govoreći o migrantskoj krizi s kojom je suočena Hrvatska Grabar-Kitarović je rekla kako će Hrvatska trebati staviti ogradu na granicu kako bi se zaštitila te ponovila da se od samoga početka zauzima za apsolutnu kontrolu i nadzor granice, za što Oružane snage i policija imaju mogućnosti i opremu.

– Mi se ne možemo brinuti o većem broju ljudi. Ne želim da se Hrvatska nađe u poziciji da uđe veći broj ljudi, a da se zatvore granice susjednih država- objasnila je.

(Jutarnjilist.hr)