Sport 13.03.2023.

KKI Vrbas predstavio Banjaluku i Srpsku u najboljem svjetlu

ČITANJE: 4 minute

Kvalifikacioni turnir EuroCup 1 košarke u kolicima održan je od 9. do 11. marta ove godine u dvorani “Borik” u Banjaluci, a prvo mjesto osvojila je ekipa ASD Padova Millennium Basket iz Italije, koja je u posljednjem kolu savladala domaćina, KKI Vrbas, rezultatom 56:48.

Pobjednički pehar kapitenu Enricco Foffani dodijelio je Bojan Kresojević, gradski menadžer Banjaluke, a slavljenički šampanjac uručio je Bojan Pećanac, odbornik u gradskoj skupštini. Osvajanjem prvog mjesta na ovom turniru, tim iz Italije igraće završni turnir EuroCup 1, drugoplasirani Keln 99 nastupiće na fajnal foru EuroCup 2, a trećeplasirani London Titans ide u EuroCup 3, dok je na turniru učestvovala još I ekipa KIK Zmaj iz Gradačca.

Ekipa domaćina KKI Vrbas, koju predvodi predsjednik kluba i priznati sportski radnik Marinko Umičević, pružila je na turniru onoliko koliko je u ovim okolnostima mogao, s obzirom na četiri povrijeđena igrača koja nisu igrala. Igrač Vrbasa Vlado Švraka je najbolji strijelac turnira, a Ante Štimac je u prvoj petorci.

Sve tri strane ekipe su profesionalne ekipe, prvaci profesionalnih liga u svojim zemljama, a KKI Vrbas je od 3.010 ekipa košarce u kolicima na 31. mjestu i jednostavno ove ekipe su spremnije od Vrbasa u ovom momentu.

Treba istaći da je organizacija turnira bila sjajna, što je potvrdio Luc De Knock, tehnički delegat iz Belgije, koji je za sve učinjeno uručio priznanje predsjedniku KKI Vrbas Marinku Umičeviću, čovjeku koji je najzaslužniji za još jednu odlično organizovanu manifestaciju. Podrška nije izostala od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske, Grada Banjaluka, SC “Borik” i direktora Nenada Talića, kao i velikog broja sponzora.

“Prezadovljan sam organizacijom, nastojali smo da ispunimo sve zadatake u čemu smo uspjeli. Zadovoljan sam i rezultatom, jer ovo je kudikamo jači rang takmičenja, i sada idemo ka novim obavezama. Želim da zahvalim gospodinu Luck de Knocku, sudijama, osoblju koje je vodilo računa o statistici, volonterima i svim navijačima koji su pratili ovo takmičenje”, rekao je Umičević. Prema njegovim riječima, KKI Vrbas je dobio najveću moguću ocjenu za organizaciju, za sve segmente organizacije.

“Baš smo se potrudili da budemo dobri domaćini, ali nas je to puno i koštalo. Ali kad vidim koliko dajemo za lobiranje po svijetu, vjerujte da je ovo lobiranje kod ovih ljudi daleko vrednije. Sve ekipe su iz Banjaluke otišle s lijepim uspomenama, dočekani su srdačno, kao da su nam rođeni, nisu imali nijednu zamjerku. Banjaluka i Republika Srpska su pobjedile i predstavili smo ih u najboljem svjetlu. S ekipom iz Engleske je stigla i ekipa BBC-ja koja nije mogla da vjeruje šta ih je dočekalo, s obzirom na predrasude s kojim su došli, vidjeli su da to nema veze jedno s drugim”, dodao je vidno zadovoljni Umičević, koji se svakom poslu koji obavlja posvećuje maksimalno, pa tako i ovom u vezi s organizacijom turnira, i zato iza sebe ostavlja samo uspjehe i dobra djela.

Umičević je zahvalio gradskom menadžeru Banjaluke Bojanu Kresojeviću, koji je došao u ime gradonačelnika Banjaluke, ali i predstavnicima Ministarstva porodice, omladine i sporta Nenadu Rađeviću i Oliveru Gačiću.

Kako je dodao, najveću zahvalnost duguju promoterima turnira, Slađani Golić i Draganu Bajiću, kao i Sportskom centru “Borik” i agilnom direktoru Nenadu Taliću, zatim hotelu “Ćubić”, hotelu “Bosna”, a poseBna zahvalnost “Pavlović tursu”, koji je obezbijedio besplatan prevoz volonterima i mnogim drugim.

“Pošto je sve bilo na izuzetno visokom nivou, organizacija je dovedena do perfekcije, ostalo je malo i gorčine po pitanju razumijevanja. Ljudski je bar odgovoriti na neke molbe i vapaje da promovišemo Republiku Srpsku, ali o tome ćemo drugi put. U narednom periodu se okrećemo domaćem prvenstvu i u aprilu imamo polufinale NLB lige. Nažalost, imamo četiri teško povrijeđena igrača, ali nema predaje”, istakao je Umičević, koji s velikim uspjehom vodi KKI Vrbas, koji je jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na našim prostorima.

Inače, treba dodati i da su u idealnu petorku turnira izabrani: Ahmed Raourahi (Padova), Charlie Mcintyre (London), Abdelgani Buganja (Padova), Bulut Kodal (Keln 99) i Ante Štimac (KKI Vrbas), a plakete su im uručili Slađana Golić i Dragan Bajić.

Najbolji strijelac bio je Vlado Švraka (KKI Vrbas) sa 76 poena, a nagradu mu je predao Oliver Gačić, predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Za MVP kvalifikacija u “Boriku” izabran je Abdelgani Buganja (Padova), a priznanje mu je uručio košarkaški i trofejni stručnjak Dragan Bajić.

Za kraj, treba reći i da su plakete dobili predstavnici Tehničke komisije IWBF: Luck De Knock, Sabine Drisch, Jovana Krivokuća-Milovanović, Damir Kunosić i Thomas Pajer, a dodjelili su ih Slađana Golić, Nenad Talić, Bojan Pećanac i Marinko Umičević.

N.Sp.