Klanjana kolektivna dženaza za 86 žrtava s prijedorskog područja

Nakon vjerskog programa danas je na stadionu Hambarine kod Prijedora klanjana kolektivna dženaza za 86 Bošnjaka koji su ubijeni na Korićanskim stijenama 1992. godine, nakon čega su uslijedili ukopi na šest šehidskih mezarja.

Porodice su potom u suzama ispratile povorku koja je krenula prema mjestima ukopa. Bol, učenje odlomaka iz Kur'ana, suze na tabutima i s vremena na vrijeme tišina koju bi ponovo prekidali jecaji porodica žrtava ubijenih danas su se čuli na stadionu Hambarine odakle su na šehidska mezarja ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima 86 žrtava prijedorskog kraja, uglavnom iz Prijedora, Kozarca i Kotor-Varoši.

Među žrtvama koje su danas pronašle svoj smiraj je i Ahmet Blažević, otac Elvedina Blaževića koji je jučer na stadion u Hambarinama donio tabut s posmrtnim ostacima svog oca.

U razgovoru za Klix.ba je kazao da nikada nije znao opisati kako se osjeća.

“Nikada nije bilo pravog načina da opišem kako se osjećam. Nekada bude teško, nekada bude malo lakše, ali danas je zaista preteško. Ničega se ne sjećam iz 1992. godine, bio sam dijete, ali moja mama je sve to preživjela i sama odgojila svoju djecu”, kaže Blažević.

Amir Kahrimanović danas ukopava oca Almira, koji je iz logora doveden na Korićanske stijene, a zatim strijeljan i bačen u provaliju.

“Nikada nismo znali kada će taj dan doći, a sada kada je tu, ne postoje emocije kojima se može opisati. Nikada nismo mogli razumjeti šta se dogodilo. S obzirom na to da sam s majkom otišao van BiH, ona ispočetka nije dala da se priča o babi, a kasnije je govorila da je babo u Bosni. Kada sam odrastao, onda mi je rekla šta se dogodilo. Rekla mi je da je odveden iz logora i ubijen na Korićanskim stijenama”, izjavio je u suzama Kahrimanović.

Na šehidskom mezarju Kamičani nakon današnje kolektivne dženaze u Hambarinama smiraj će pronaći i Mesud Hegić kojeg su iz Prijedora danas ispratile sestre. Fikreta Hodžić je kazala da joj je drago da su dočekali današnji dan.

“Drago nam je što ćemo ih konačno ukopati jer to čekamo već dugo. Svim majkama poručujem da se bore za tijela svojih najmilijih ako nisu mogle za živa bića. Neka se bore za svoju djecu. Naš brat je pronađen na Korićanskim stijenama, a 1992. godine se teško prisjetim jer je bila preteška za sve nas”, kazala je Hodžić.

Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, kazao je da 86 šehida danas svjedoči o istini.

“Danas ovdje 86 šehida svjedoči o istini koja se dogodila 1992. godine. Niko nema pravo da misli, govori i ponaša se kao da ništa bilo. Bošnjaci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji čuvaju sjećanje na period od 1992. do 1995. godine i jedino na tim osnovama ćemo graditi pravdu, suživot i pomirenje”, kazao je Velić.

Osim porodica žrtava današnjoj dženazi su prisustvovali brojni posjetioci iz ovog kraja Bosne i Hercegovine, odnosno, Bihaćkog muftijstva.

Šefika Garibovića danas je ispratila i njegova supruga Sena koja je kazala kako, uprkos svim kaznama, porodice žrtava nisu pronašle mir.

“Meni nikakve presude ne mogu olakšati život, tugu i bol. Ništa ne može utješiti porodice žrtava niti smiriti”, kazala je Sena.

Najmlađa žrtva je Emir Đonlagić koji je ubijen kada je imao 18 godina te će biti sahranjen na šehidskom mezarju Kamičani, a najstariji Bećir Bešić koji je ubijen kada je imao 61 godinu. I on će biti sahranjen na mezarju Kamičani.

Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.176 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi.

Prijedorčani nesrpske nacionalnosti su ubijani, maltretirani, izgladnjivani i zatvarani u različite logore, među kojima su “Trnopolje”, “Omarska” i “Manjača”.

Današnjoj dženazi su, pored najbližih, rodbine, prijatelja, komšija i poznanika, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

(Klix.ba)

PREMINUO DENIS KULJIŠ Nakon kratke i teške bolesti otišao je jedan od najsvestranijih i najuticajnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista

U 68. godini je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista. U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog vijeka kada počinje sarađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio

Borcu samo bod protiv Mladosti

Fudbaleri Borca remizirali su sinoć na Gradskom stadionu u Banjaluci odigravši 0:0 sa Mladosti iz Doboja kod Kaknja u 5. kolu Premijer lige BiH. Ekipa Branislava Krunića u ovaj meč ušla je na krilima pobjede na gostovanju u Bijeljini i željela da je potvrdi sa nova tri boda ali to se na žalost domaćih navijača

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 18. avgust 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima sa kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir narušavan je dvaput. Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo sve sa materijalnom štetom. Služba hitne pomoći U službi

NEMA SAPUNA I TOALET PAPIRA ZA PACIJENTE Inspekcija u vanrednoj kontroli u UKC

Većina pacijenata više ni ne očekuje da će u toaletima zdravstvenih ustanova zateći tečni sapun, papir i ubruse, zbog čega na preglede idu dobro “naoružani” vlažnim maramicama. Upravo se na lošu higijenu u toaletima bolnica i ambulanti građani najčešće požale jedni drugima, ali rijetko da ko od njih i uputi zvaničnu primjedbu. Ovaj put to

TRIVIĆ: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani. Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika

Borac dočekuje Mladost Doboj Kakanj

Fudbaleri banjalučkog Borca, u 5.kolu Premijer lige BiH, dočekuju ekipu Mladost Doboj Kakanj. Nakon pet odigranih utakmica u Premijer ligi BiH, “crveno plavi” imaju sedam osvojenih bodova i nalaze se na petoj poziciji, dok je Mladost tri koraka iza banjalučkog kluba sa četiri osvojena boda. Utakmica na Gradskom stadionu u Banjaluci počinje u 20 časova