Magazin 31.12.2021.

KLASIK SRPSKE KNJIŽEVNOSTI: “Na Drini ćuprija” ponovo najprodavanije djelo

ČITANJE: 2 minute

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, u oblasti beletristike ponovo je najprodavanije djelo bilo “Na Drini ćuprija” Ive Andrića.

U saopštenju Zavoda se navodi da je već tradicionalno visoko na listi najprodavanijih djelo “Gorski vijenac” Petra Petrovića Njegoša, a ovim klasicima srpske književnosti na trećem mjestu pridružila se takođe Andrićeva “Travnička hronika”.

Najprodavanija knjiga za djecu bila je “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” Berislava Blagojevića, a slijedi “Kuća vremena” Jelene Kojović Tepić, te “Pjesmice i uspavanke” koje je priredio Danijel Dojčinović.

Najprodavanije izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz oblasti stručne literature bilo je izdanje “Progovori da vidim ko si” Slobodana Roksandića, koje je objavljeno u saradnji sa udruženjem “Izražajnost” iz Beograda.

Slijedi “Praktični jezički savjetnik”, Milorada Telebaka, te “Ustavno pravo” Gorana Markovića.

Najprodavanije djelo drugih izdavača po rezultatima iz Zavodovih 20 knjižara širom Republike Srpske je djelo “Romani” Ive Andrića u izdanju “Lagune”.

– Izdanjima ovog izdavača pripala su i preostala dva mjesta na našoj top listi i to drugo mjesto za djelo “Koreni”, Dobrice Ćosića, a treće za “Beleške jedne Ane”, Moma Kapora – navodi se u saopštenju.

Opšti utisak je da su i dalje najtraženija djela takozvani klasici srpske književnosti i djela autora poput Andrića, Njegoša, Ćosića, Kapora.

U velikom procentu su se ove godine čitala i djela autora savremene srpske književnosti, ali i veliki broj knjiga za djecu domaćih autora.

– Ne zaboravite da je knjiga jedan od najljepših poklona za praznike. Obradujte nekoga dobrom knjigom iz bogate ponude naših knjižara – poručuju iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

U saopštenju se navodi da će 2021. godinu pamtiti po nekoliko sjajnih knjiga koje su objavili, na prvom mjestu su romani nagrađeni na konkursima “Zlatna sova” i “Sovica”.

Iza Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je mnogo uspješnih promocija, sajamskih akcija i druženja čitalaca sa autorima u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

– Zahvalni smo svim našim kupcima i posjetiocima koji su i ove godine najviše povjerenja imali u naše knjižare – dodaju iz Zavoda.

(Srna/ N.S)