Magazin 29.01.2019.

KLASIK ZDRAVKA ŠOTRE U NPRS Večeras projekcija filma “Dnevnik uvreda”

ČITANJE: 1 minuta

U Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras će biti prikazan film Zdravka Šotre “Dnevnik uvreda“ na sceni Petar Kočić u 19.30 časova. 

Poznati srpski film je nastao po scenariju Gordana Mihića, jednog od najproduktivnijih scenarista srpske i jugoslovenske scene, dok je film režirao Zdravko Šotra.

Dramaturg Slaviša Radan koji će voditi razgovor poslije projekcije filma kaže da je riječ o filmu koji je obilježio devedesete godine prošlog vijeka.

– U ovakvom, politički veoma turbulentnom trenutku našeg društva, prikazivati recimo “Karađorđevu smrt”, film sa nacionalnom tematikom i to još iz perioda oslobađanja od Turaka, bilo bi potpuno van konteksta, baš kao što su i van konteksta današnje priče o navodnoj ugroženosti Republike Srpske. Stoga se “Dnevnik uvreda”, nekako sam po sebi nameće, s obzirom da tretira devedesete godine prošlog vijeka koje predstavljaju početak sunovrata svake ljudskosti, tj. početak potpunog srozavanja svih vrijednosnih kriterija, a koji su danas, tridesetak godina poslije, kako vidimo, svedeni na nulu. Upravo ovo isto konstatuje i Duda, lik iz filma – rekao je Radan.

Ulaz na projekciju je slobodan.