KLASIKA I MLADI TALENTI Koncert i radionice violistkinje Natalije Todorović

Natalija Todorović, banjalučka violinistkinja i profesor u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, održaće radionicu i koncert 8. i 9. decembra u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci. 

Ovo je njena druga radionica pod nazivom „Radost sviranja“, čiji cilj je promocije klasične muzike i djece koja se bave ovom vrstom umjetnosti. Prvu radionicu je održala u julu ove godine, u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor.

– Ove godine sam se više fukusirala na najmlađe kandidate – početnike. Radionica 8. decembra biće održana u 11, a dan kasnije u 10 časova. Ovaj put obje su u organizaciji Jevrejskog Kulturnog centra „Arie Livne“ i biće održane u okviru manifestacije posvećene obilježavanju Međunarodnog dana dječjih prava. Žao mi je što će ovaj put učesnici morati da plate simboličnu kotizaciju. Nisam imala drugo rješenje. Uvijek je malo sredstava kada je umjetnost u pitanju, a kulturne ustanove ne mogu uvijek da pokriju sve troškove, jer nisu u mogućnosti. Zahvalnost na podršci i pozivu ovaj put dugujem Đorđu Mikešu, direktoru Jevrejskog kulturnog centra, koji se takođe raduje posjeti malih violinista i promociji klasične muzike. Ova kulturna ustanova polaznicima radionica na kraju će uručiti zahvalnice – ističe Todorovićeva.

Poklon

Nakon radionice 9. decembra uslijediće Matine koncert, u 12 časova, na kojem će joj se pridružiti i nekoliko polaznika radionice.

– Nastupiću sa mojim saradnikom, kolegom i pijanistom Vladom Danićem. Taj koncert poklanjamo djeci Doma „Rada Vranješević“, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i djeci sa poteškoćama u razvoju. Sa nama će svirati i moja sestra, violončelistkinja Vanja Trubajić. Violončelo je srodan instrument, iz iste porodice gudačkih instrumenata. Izvešću nešto sa mog repertoara s kolegom Danićem. Biće tu djela V. A. Mocarta, B. Bartoka, V. Peričića, ali i kompozicija za male izvođače, koje ću dan prije odabrati među polaznicima radionice – rekla je Todorovićeva.

Za nju su radionice pravo osvježenje. Nedavno je održala i master klas u Muzičkoj školi u Prnjavoru.

– Grupno muziciranje i rad na tehničkim i muzičkim elementima violinske tehnike su zaista nešto posebno, ne samo za mene, nego i za djecu. Ovaj put morala sam da ograničim broj djece, jer radionice u Jevrejskom kulturnom centru trajaće samo dva dana, ali očekujem super druženje, muziciranje i učenje – ističe ona.

Talentovani

Već 11 godina radi kao profesor violine i veliku pažnju posvećuje koncertnoj djelatnosti učenika.

– Kad god imam solistički koncert u nekom gradu ili opštini trudim se da predstavim makar jedno talentovano dijete. Posebne talente treba što više promovisati u okviru raznih manifestacija, a takmičenja, seminari, radionice i koncerti su idealna prilika za njih. Nedavno sam imala i koncert svoje klase. Svi su se potrudili da animiramo što više publike i to je njihov mali doprinos umjetnosti. U regionu imamo dosta festivala koje često posjećujem sa učenicima. U BiH nam nedostaje još festivala za mlade izvođače klasične muzike. Takođe, mišljenja sam da su djeca koja se bave klasičnom muzikom – izvođaštvom još uvijek nedovoljno promovisana od strane medija. Ako mojom radionicom motivišem makar jedno dijete da počne da svira violinu biću izuzetno srećna – poručuje Natalija Todorović.

Ona ističe da nije lako održati kvalitetan kontinuitet sa djecom, jer ih dosta toga, i mimo muzike, interesuje.

– Sa druge strane, školski sistem je još uvijek staromodan i ukalupljen, iscrpljuje ih, pa im ponekad ostaje malo vremena za kreativno učenje. Volim da moji učenici dosta nastupaju, takmiče se, drže sami koncerte, idu na seminare. Nikako ne volim rutinu i šablon. Dosadno je i njima i meni. Imala sam sreću da dvije godine iskusim rusku školu preko moje profesorke Svetlane Sersukove iz Moskve, čija je nastava svakog časa bila intezivna, dinamična i motivaciona. Nastojim da je kopiram koliko mogu. Ne ograničavam djecu klasičnim repertoarom, već pratim i njihov senzibilitet – rekla je Todorovićeva.

Praznični nastupi

Natalija Todorović, violinistkinja, i Vlado Danić pijanista, krajem mjeseca održaće novogodišnje koncerte u Kotor Varošu i Tesliću.

– To će biti svojevrsni praznični poklon publici od nas. Svi tokom cijele godine trebamo ljubav i radost, a pred i za praznike to pogotovo dolazi do izražaja. Zato i mi donosimo muziku u duhu takvog raspoloženja. Nakon toga novu koncertnu sezonu počećemo u februaru naredne godine – rekla je ona.

(Srpskainfo)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke