Magazin 03.12.2018.

KLASIKA I MLADI TALENTI Koncert i radionice violistkinje Natalije Todorović

ČITANJE: 4 minute

Natalija Todorović, banjalučka violinistkinja i profesor u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“, održaće radionicu i koncert 8. i 9. decembra u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banjaluci. 

Ovo je njena druga radionica pod nazivom „Radost sviranja“, čiji cilj je promocije klasične muzike i djece koja se bave ovom vrstom umjetnosti. Prvu radionicu je održala u julu ove godine, u organizaciji Kulturnog centra Banski dvor.

– Ove godine sam se više fukusirala na najmlađe kandidate – početnike. Radionica 8. decembra biće održana u 11, a dan kasnije u 10 časova. Ovaj put obje su u organizaciji Jevrejskog Kulturnog centra „Arie Livne“ i biće održane u okviru manifestacije posvećene obilježavanju Međunarodnog dana dječjih prava. Žao mi je što će ovaj put učesnici morati da plate simboličnu kotizaciju. Nisam imala drugo rješenje. Uvijek je malo sredstava kada je umjetnost u pitanju, a kulturne ustanove ne mogu uvijek da pokriju sve troškove, jer nisu u mogućnosti. Zahvalnost na podršci i pozivu ovaj put dugujem Đorđu Mikešu, direktoru Jevrejskog kulturnog centra, koji se takođe raduje posjeti malih violinista i promociji klasične muzike. Ova kulturna ustanova polaznicima radionica na kraju će uručiti zahvalnice – ističe Todorovićeva.

Poklon

Nakon radionice 9. decembra uslijediće Matine koncert, u 12 časova, na kojem će joj se pridružiti i nekoliko polaznika radionice.

– Nastupiću sa mojim saradnikom, kolegom i pijanistom Vladom Danićem. Taj koncert poklanjamo djeci Doma „Rada Vranješević“, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i djeci sa poteškoćama u razvoju. Sa nama će svirati i moja sestra, violončelistkinja Vanja Trubajić. Violončelo je srodan instrument, iz iste porodice gudačkih instrumenata. Izvešću nešto sa mog repertoara s kolegom Danićem. Biće tu djela V. A. Mocarta, B. Bartoka, V. Peričića, ali i kompozicija za male izvođače, koje ću dan prije odabrati među polaznicima radionice – rekla je Todorovićeva.

Za nju su radionice pravo osvježenje. Nedavno je održala i master klas u Muzičkoj školi u Prnjavoru.

– Grupno muziciranje i rad na tehničkim i muzičkim elementima violinske tehnike su zaista nešto posebno, ne samo za mene, nego i za djecu. Ovaj put morala sam da ograničim broj djece, jer radionice u Jevrejskom kulturnom centru trajaće samo dva dana, ali očekujem super druženje, muziciranje i učenje – ističe ona.

Talentovani

Već 11 godina radi kao profesor violine i veliku pažnju posvećuje koncertnoj djelatnosti učenika.

– Kad god imam solistički koncert u nekom gradu ili opštini trudim se da predstavim makar jedno talentovano dijete. Posebne talente treba što više promovisati u okviru raznih manifestacija, a takmičenja, seminari, radionice i koncerti su idealna prilika za njih. Nedavno sam imala i koncert svoje klase. Svi su se potrudili da animiramo što više publike i to je njihov mali doprinos umjetnosti. U regionu imamo dosta festivala koje često posjećujem sa učenicima. U BiH nam nedostaje još festivala za mlade izvođače klasične muzike. Takođe, mišljenja sam da su djeca koja se bave klasičnom muzikom – izvođaštvom još uvijek nedovoljno promovisana od strane medija. Ako mojom radionicom motivišem makar jedno dijete da počne da svira violinu biću izuzetno srećna – poručuje Natalija Todorović.

Ona ističe da nije lako održati kvalitetan kontinuitet sa djecom, jer ih dosta toga, i mimo muzike, interesuje.

– Sa druge strane, školski sistem je još uvijek staromodan i ukalupljen, iscrpljuje ih, pa im ponekad ostaje malo vremena za kreativno učenje. Volim da moji učenici dosta nastupaju, takmiče se, drže sami koncerte, idu na seminare. Nikako ne volim rutinu i šablon. Dosadno je i njima i meni. Imala sam sreću da dvije godine iskusim rusku školu preko moje profesorke Svetlane Sersukove iz Moskve, čija je nastava svakog časa bila intezivna, dinamična i motivaciona. Nastojim da je kopiram koliko mogu. Ne ograničavam djecu klasičnim repertoarom, već pratim i njihov senzibilitet – rekla je Todorovićeva.

Praznični nastupi

Natalija Todorović, violinistkinja, i Vlado Danić pijanista, krajem mjeseca održaće novogodišnje koncerte u Kotor Varošu i Tesliću.

– To će biti svojevrsni praznični poklon publici od nas. Svi tokom cijele godine trebamo ljubav i radost, a pred i za praznike to pogotovo dolazi do izražaja. Zato i mi donosimo muziku u duhu takvog raspoloženja. Nakon toga novu koncertnu sezonu počećemo u februaru naredne godine – rekla je ona.

(Srpskainfo)