KLASTER “KREDA”: Kreiraju nove potencijale u okviru kulturnih i kreativnih industrija

Klaster kreativnih i kulturnih industrija „Kreda“, koji je po prvi put predstavljen javnosti na nedavno održanom “Sajmu zapošljavanja BL 2019”, trenutno radi na razvoju platforme za informisanje, uvezivanje i promociju kulturne i kreativne scene.

Osnivanje Krastera „Kreda“ inicirala je Gradska razvojna agencija, a kako su saopštili, nizom afirmativnih aktivnosti pozivali su širu javnost na kreiranje novih potencijala u okviru kulturnih i kreativnih industrija.

„Kreda“ kao medijum kreira nove ideje, poziva na igru, doseže u školstvo i kreativni razvoj svih struka, ozvaničena je kao ime i sinonim za KKKI (klaster kulturnih i kreativnih industrija) Banjaluke.

Osnivači klastera KKI „Kreda“ su Dijana Tepšić, koja je ujedno izabrana i za predsjednicu klastera, Bojan Dragišić, Borjana Mrđa, Miodrag Manojlović i Milana Stijak.

– Kreativna i kulturna industrija predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija. Direktno utiče na zaposlenost i proizvodnju, doprinosi tehnološkom napretku i dugoročnom razvoju. Pokretač je inovacija i katalizator promjena u ostalim sektorima. Sve što vidimo u svom okruženju je u više od 90% rezultat kreativne i kulturne industrije. Željeli smo da se povežemo, ostvarimo i unaprijedimo saradnju i ojačamo kreativnu i kulturnu industriju kod nas – rekla je predsjednica Klastera, Dijana Tepšić.

Klaster kreativnih i kulturnih industrija „Kreda“ je stručno-poslovno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, koje svoje osnovne ciljeve i aktivnosti realizuje na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a prema potrebi i u inostranstvu.

– Gradska razvojna agencija CIDEA Banjaluka je prepoznala značaj razvoja i unapređenja kreativnih i kulturnih industrija, te je inicirala pokretanje prvog ovakvog klastera kod nas. Tokom ljeta smo zajedno kreirali vizuelni koncept, oformili osnivačko tijelo koje uključuje neke od eminetnih stručnjaka i umjetnika kod nas, te krenuli u proceduru registracije, kao i pripreme strategije rada za narednu 2020. godinu. Ponosni smo što smo dio jedinstvene platforme za unaprijeđenje kreativnih i kulturnih industija – rekla je.

Trenutno su u fazi pripreme jedinstvene veb platforme, koja bi objedinila kreativne i kulturne industrije, što podrazumijeva mapiranje stanja, povezivanje i unaprijeđenje saradnje sa lokalnim i regionalnim udruženjima, kreativcima, institucijama, klasterima, umjetnicima, itd.

– „Kreda“ će raditi na povezivanju i saradnji fizičkih i pravnih lica iz oblasti kreativnih i kulturnih industrija. Takođe na promociji, razvoju, jačanju, podršci i doprinosu afirmaciji kreativnih i kulturnih industrija, kao i saradnji sa srodnim organizacijama, udruženjima i klasterima u zemlji i inostranstvu. Radićemo na realizaciji kreativnih i kulturnih sadržaja, kroz učešće u projektima i aktivnostima u raznim umjetničkim oblastima – dodaje ona.

Cilj je i podizanje svijesti, edukacija i promocija kreativnosti i kulture putem radionica, seminara, treninga, konferencija, panela, festivala, društveno-odgovornih projekata, te uspostavljanju i jačanju platformi za umjetnike, kreativce i entuzijaste, koji se bave kreativnim radom.

– Veoma važan je razvoj ljudskih potencijala, znanja i vještina i osposobljavanje specijalizovane radne snage u kreativnim i kulturnim industrijama, kao i brendiranje i promocija kreativnih i kulturnih industrija, te dizajniranje i izdavanje brošura, promo materijala i drugih publikacija – rekla je Dijana Tepšić.

Kako postati dio „Krede“

Klaster je tu da povezuje i ostvaruje saradnju između kreativaca, umjetnika, udruženja, institucija, da ih obavijesti o aktivnostima, projektima, konkursima, događajima, te ih uključi u potencijalne projekte koje bude realizovao. Dovoljno je poslati e-mail sa zahtjevom za obrazac za članstvo/partnerstvo na [email protected] Više informacija biće dostupno na veb stranici koja je trenutno u fazi izrade www.kreda.ba.

(Srpskainfo)

U subotu manifestacija „Drinić kroz igru i pjesmu“

Kulturno umjetničko društvo (KUD) „Grmeč“ iz Drinića u opštini Petrovac, sedmi put po redu organizuje tradicionalnu manifestaciju Veče folklora „Drinić kroz igru i pjesmu“, koja će biti održana u subotu 14. decembra ove godine.

OTKRIVAMO: Draško Aćimović kandidat DNS-a za člana Savjeta ministara BiH

Demokratski narodni savez uspio je da, u komunikaciji sa koalicionim partnerima, dobije jedno ministarsko mjesto u novom Savjetu ministara BiH, a resor za ljudska prava i izbjeglice, koji će pripasti DNS-u, ova stranka namijenila je Drašku Aćimoviću, saznaje opcija.net. Aćimović je rođen 1965. u Banjaluci, a tokom devedesetih je, navodno, imao značajnu poslovnu karijeru u

MEĐUNARODNA AKCIJA “MADAGASKAR”: MUP RS uhapsio Holanđanina u Banjaluci

Kornelis Marinus van Velzen, rođen u Lindenu u Holandiji priveden je u prostorije Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u Banjaluci, potvrdila načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović. Miljanovićeva je ranije danas izjavila da policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske u saradnji

Popularni rep-kor sastav “Straight Jackin” u banjalučkom KSB-u

Predstojeći vikend u banjalučkom KSB-u biće obilježen još jednim odličnim nastupom. U subotu 14. decembra očekuje nas popularni rep-kor sastav Straight Jackin. Poznat po jasnim tekstovima i energičnoj svirci, ali i mješanju žanrova, ovaj sastav na sceni je od sredine devedesetih, a prvi album bio je “Ulaz se otvara češće”. Za vrijeme studija režije u

NAJAVLJEN TREĆI „BL RISING“: Humanitarni događaj posvećen alternativnoj muzici

U organizaciji Udruženja građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke, u banjalučkom klubu „City pub“ 3. i 4. aprila sljedeće godine (petak i subota) po treći put biće održan „BL Rising“, smotra humanitarnog karaktera posvećena alternativnoj muzici i autorskim bendovima. Nakon dva uspješna izdanja „BL Rising“ polako postaje jedan od značajnijih događaja posvećenih različitim muzičkim žanrovima i

Pogledajte rezultate mjerenja kvaliteta vazduha za 6-8. decembar

Izvještaji o rezultatima kontinuiranog mjerenja aerozagađenosti, koje za Grad obavlja Institut za građevinarstvo „IG“, svakodnevno se objavljuju njihovom sajtu. U skladu sa metodologijom mjerenja, rezultati za PM10 (čestice čađi) objavljuju se svakih sedam dana. Ovdje pogledajte najnoviji izvještaj: za period 6-8. decembar 2019. godine…

Suđenje Nenadu Suziću zatvoreno za javnost

Suđenje Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvjete i kulture koji je optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, jutros je zbog zaštite žrtve, nastavljeno iza zatvorenih vrata. Suđenje se, kako saznajemo nastavilo saslušavanjem svjedoka a cijeli proces biće  zatvoren za javnost. Protiv Suzića je krajem septembra, optužnicu podiglo Okružno tužilaštvo u Banjaluci i ona