KLASTER “KREDA”: Kreiraju nove potencijale u okviru kulturnih i kreativnih industrija

Klaster kreativnih i kulturnih industrija „Kreda“, koji je po prvi put predstavljen javnosti na nedavno održanom “Sajmu zapošljavanja BL 2019”, trenutno radi na razvoju platforme za informisanje, uvezivanje i promociju kulturne i kreativne scene.

Osnivanje Krastera „Kreda“ inicirala je Gradska razvojna agencija, a kako su saopštili, nizom afirmativnih aktivnosti pozivali su širu javnost na kreiranje novih potencijala u okviru kulturnih i kreativnih industrija.

„Kreda“ kao medijum kreira nove ideje, poziva na igru, doseže u školstvo i kreativni razvoj svih struka, ozvaničena je kao ime i sinonim za KKKI (klaster kulturnih i kreativnih industrija) Banjaluke.

Osnivači klastera KKI „Kreda“ su Dijana Tepšić, koja je ujedno izabrana i za predsjednicu klastera, Bojan Dragišić, Borjana Mrđa, Miodrag Manojlović i Milana Stijak.

– Kreativna i kulturna industrija predstavlja jednu od najbrže rastućih industrija. Direktno utiče na zaposlenost i proizvodnju, doprinosi tehnološkom napretku i dugoročnom razvoju. Pokretač je inovacija i katalizator promjena u ostalim sektorima. Sve što vidimo u svom okruženju je u više od 90% rezultat kreativne i kulturne industrije. Željeli smo da se povežemo, ostvarimo i unaprijedimo saradnju i ojačamo kreativnu i kulturnu industriju kod nas – rekla je predsjednica Klastera, Dijana Tepšić.

Klaster kreativnih i kulturnih industrija „Kreda“ je stručno-poslovno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, koje svoje osnovne ciljeve i aktivnosti realizuje na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a prema potrebi i u inostranstvu.

– Gradska razvojna agencija CIDEA Banjaluka je prepoznala značaj razvoja i unapređenja kreativnih i kulturnih industrija, te je inicirala pokretanje prvog ovakvog klastera kod nas. Tokom ljeta smo zajedno kreirali vizuelni koncept, oformili osnivačko tijelo koje uključuje neke od eminetnih stručnjaka i umjetnika kod nas, te krenuli u proceduru registracije, kao i pripreme strategije rada za narednu 2020. godinu. Ponosni smo što smo dio jedinstvene platforme za unaprijeđenje kreativnih i kulturnih industija – rekla je.

Trenutno su u fazi pripreme jedinstvene veb platforme, koja bi objedinila kreativne i kulturne industrije, što podrazumijeva mapiranje stanja, povezivanje i unaprijeđenje saradnje sa lokalnim i regionalnim udruženjima, kreativcima, institucijama, klasterima, umjetnicima, itd.

– „Kreda“ će raditi na povezivanju i saradnji fizičkih i pravnih lica iz oblasti kreativnih i kulturnih industrija. Takođe na promociji, razvoju, jačanju, podršci i doprinosu afirmaciji kreativnih i kulturnih industrija, kao i saradnji sa srodnim organizacijama, udruženjima i klasterima u zemlji i inostranstvu. Radićemo na realizaciji kreativnih i kulturnih sadržaja, kroz učešće u projektima i aktivnostima u raznim umjetničkim oblastima – dodaje ona.

Cilj je i podizanje svijesti, edukacija i promocija kreativnosti i kulture putem radionica, seminara, treninga, konferencija, panela, festivala, društveno-odgovornih projekata, te uspostavljanju i jačanju platformi za umjetnike, kreativce i entuzijaste, koji se bave kreativnim radom.

– Veoma važan je razvoj ljudskih potencijala, znanja i vještina i osposobljavanje specijalizovane radne snage u kreativnim i kulturnim industrijama, kao i brendiranje i promocija kreativnih i kulturnih industrija, te dizajniranje i izdavanje brošura, promo materijala i drugih publikacija – rekla je Dijana Tepšić.

Kako postati dio „Krede“

Klaster je tu da povezuje i ostvaruje saradnju između kreativaca, umjetnika, udruženja, institucija, da ih obavijesti o aktivnostima, projektima, konkursima, događajima, te ih uključi u potencijalne projekte koje bude realizovao. Dovoljno je poslati e-mail sa zahtjevom za obrazac za članstvo/partnerstvo na [email protected] Više informacija biće dostupno na veb stranici koja je trenutno u fazi izrade www.kreda.ba.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo

Na proljeće gradnja fudbalskog terena kod „Delte“

Gradnja fudbalskog igrališta sa vještačkom travom, koja će riješiti problem gradskih klubova sa nedostatkom adekvatnog mjesta za treninge, počeće na proljeće. Za prvu fazu ovog posla, već je izabran izvođač radova, za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko 200.000 KM. – Riječ je o prvoj fazi radova na gradnji novog savremenog fudbalskog terena sa