Politika 11.10.2015.

Klaus: Prihvatanjem izbjeglica Evropa vrši samoubistvo

ČITANJE: 3 minute
Klaus
Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus optužio je evropske lidere koji se zalažu za prihvatanje izbjeglica da tjeraju Evropu na samoubistvo i poručio da ako već Nijemci žele izbjeglice, da Češka mora po svaku cijenu da se brani protiv toga da se u okviru relokacije i evropskih kvota izbjeglice dodijele i njoj.

– Privatiti migrante ili ih čak podsticati da dolaze ovamo to je nešto što… ne plašim se da upotrebim izjavu koja nije moja, da Evropa vrši samoubistvo – kazao je Klaus u intervjuu za vikend izdanje Lidovih novina.

 Klaus je izjavio da Češka ne treba da prima nikakve izbjeglice i da mora odmah da ih šalje nazad.

– Ako Nijemci hoće da ih prime, to je njihova stvar, ali mi moramo po svaku cijenu da se borimo da ih ne dodjeljuju nama. Apsolutno je očigledno da to izaziva potpuni raspad evropske kulture, civilizacije, sistema vrijednosti, vjerskih struktura – rekao je Klaus za češki list.

Bivši predsjednik upozorio je da sadašnji izbjeglički talas predstavlja jedan potpuno novi fenomen masovne migracije, jer je do sada Evropa poznavala samo pojedinačnu imigraciju, i da stari kontinent nije u stanju da apsorbuje toliki broj izbjeglica, čak ni kada se razdvoje izbjeglice od imigranata.

– Ko uopšte smije da prisvoji sebi tu potpuno nedemokratsku ambiciju da odlučuje o nečem takvom? Fatalna greška. Ja ne mogu da se složim sa tim. Uopšte nije riječ o tome da Evropa ima kapacitet da primi milion ljudi…Nije u pitanju fizički kapacitet da se ljudi poslažu nekuda kao sardine. U pitanju je kapacitet bilo kojeg ljudskog društva da ga ne poslažu kao sardine – rekao je Klaus.

Bivši češki predsednik, koji je pokrenuo potpisivanje peticije protiv izbjeglica i kampanju da se raspiše referendum da Česi odluče sami da li će primati izbjeglice, kao političare koji bi, za razliku od njemačke kancelarke Angele Merkel, bili u stanju da riješe izbegličku krizu označio je mađarskog premijera Viktora Orbana ili predsjednicu Narodnog fronta u Francuskoj Marin le Pen.

– Sporazumi su uvijek bili parče papira koje je su moćni uvijek mijenjali prema svojoj želji. Sjetite se debata o sporazumu iz Mastrihta i kriterijumima za prelazak na evro. Svi znamo da ih niko ne poštuje. Zašto onda kada je politički korektno da dočekujemo svi izbjeglice hlebom i solju svi insistiramo na poštovanju sporazuma – kazao je Klaus.

Kao jedino moguće rješenje za Evropu pred prijetnjom novih izbjegličkih talasa i u sadašnjoj krizi Klaus je naveo ukidanje većinskog glasanja u Evropskoj uniji i povratak principu konsenzusa.

– To bi potpuno preokrenulo atmosferu u Evropi. Konsenzusom 28 zemalja bi se komplikovano dolazilo i došlo do rješenja. Mi samo želimo da se oslobodimo diktature Evropske komisije – kazao je Klaus u intervjuu za češki dnevnik.

(Blic)