Svijet 28.11.2022.

Kličko: Moguća djelimična evakuacija Kijeva

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je za medijsku kuću RBK-Ukrajina da nije isključena evakuacija stanovnika grada zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Navodi da bi to bila djelimična evakuacija, odnosno, “privremeno preseljenje u predgrađa”.

“Moramo biti spremni na razne scenarije, pa i one loše. U ovom slučaju, svako od nas ima algoritam djelovanja, čak i u slučaju evakuacije. Ne isključujem najgori mogući scenarij. Neće biti potpune evakuacije – možda djelimične, ali to se ne može nazvati evakuacijom. Riječ je o privremenom preseljenju određenih kategorija ljudi u predgrađa, gdje bi usluge mogle biti dostupne”, rekao je Kličko.

“Pripremite zalihe, preselite se kod prijatelja koji imaju vodu”

Naglasio je i da ne planiraju preseljenje stanovnika glavnog grada u druge ukrajinske regije ili u inostranstvo.

“Molim svakog stanovnika Kijeva da razmotri različite scenarije i bude spreman. Prema vojsci, neprijatelj planira nastaviti izvoditi podmukle napade na infrastrukturu zemlje kako bi zastrašio Ukrajince tamom i hladnoćom. Stoga vas molimo da kod kuće imate zalihe vode i hrane koja se može pripremiti bez struje, toplu odjeću, napunjene laptope i power bankove, skinite offline karte na svoje telefone”, rekao je.

U slučaju lošeg scenarija, bilo bi dobro da svi koji to mogu presele u kuće u predgrađu Kijeva, na mjesta koja imaju tekuću vodu i peći, ili da presele kod svojih prijatelja.

“Činimo sve da ne dođe do najgoreg scenarija”, rekao je Kličko, prenosi Index.