Vijesti 06.12.2018.

KLIMA ZIMI SLABO GRIJE, LJETI NEDOVOLJNO HLADI Nove korisnike Staklenca čekaju problemi

ČITANJE: 3 minute

Kako adekvatno ljeti rashladiti nekoliko stotina kvadrata prostora u staklu ili zimi ugrijati problem je sa kojim će se morati pozabaviti novi korisnici Muzičkog paviljona Staklenac u parku Petar Kočić.

– Grad je nedavno promijenio “gazde” koje su rukovodile ovim prostorom.  Na posljednjem zasjedanju Skupštine odbornici su prihvatili dvije odluke kojom se upravljanje nad ovim objektom oduzima preduzeću Akvana. Prvom je određeno da se donji sprat u kojem se nalazi kafić u narednom periodu treba izdati u zakup privatnom sektoru za ugostiteljsku djelatnost kako bi na taj način Grad ostvario prihod. Drugom da se gornji sprat preda na upravljanje kulturnom centru Banski dvor koja ima zadatak da tu organizuje različite sadržaje. Prije nego što se nove “gazde” ovog prostora posvete tom poslu suočiće se sa velikim problemom, a to je grijanje odnosno hlađenje ovog objekta koji nema konvencionalnih zidova već je u potpunosti zastakljen.

Kako saznajemo klime komore koje trebaju da griju odnosno hlade Staklenac nemaju dovoljno snage za to.

– Objekat je priključen na gradsko grijanje ali nema koristi ako komore nemaju snagu da zagriju prostor. Potrebna je kompletna rekonstrukcija te opreme kako bi ona mogla raditi kapacitetom koji bi omogućio da je zimi u njemu prijatno toplo. S druge strane ljeti su visoke temperature koje ugriju unutrašnjost veoma brzo jer je sve u staklu, a postojeća klima ne može adekvatno da ohladi prostor  pogotovo, na primjer, na gornjem spratu gde se održavaju razni događaji, a koji je non stop na udaru sunca –ispričali su nam upućeni u tu problematiku.

Kazali su da bi jedna takva investicija mogla da košta i oko 50.000 KM a možda i više.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović za sada ne zna šta ga očekuje.

– Odlukom Skupštine od 22.novembra Banskom dvoru je dodijeljen navedeni prostor i to u formi zakupa pod posebnim uslovima, na dvije godine, a u cilju da se on oživi kroz organizovanja kulturnih sadržaja i programa. Sada treba da se definišu naša prava i obaveze nakon čega ćemo potpisati Ugovor sa Gradom.  Tek nakon toga će se izvršiti primopredaja prostora, što će se prema nekoj realnoj dinamici desiti neposredno nakon novogodišnjih praznika – rekao je Matović.

Dodao je da će nakon izvršene primopredaje dobiti i zapisnik o stanju tog objekta.

– Taj dokument će nam omogućiti uvid u sve pojedinosti i stanje na terenu. S druge strane, kao vlasnik tog prostora koji se daje u zakup Banskom dvoru, Grad je nadležan za sve investicije i građevinske radove, a koje se realizuju u skladu sa potrebama, mogućnostima i obezbjeđenim sredstvima u budžetu grada – kazao je Matović.

Iz Gradske uprave nismo uspjeli dobiti informacije da li planiraju da ulože novac u popravke ovog objekta. Dosadašnja praksa je pokazala da Grad izdaje poslovne prostore u zakup pod posebnim uslovima u viđenom stanju. Naime, Mozaik prijateljstva je dobio devastiran prostor koji su oni kroz donacije renovirali za potrebe javnog kupatila.

Prema ranijim najavama Grada oglas o davanju u zakup donjeg sprata Staklenca trebao bi biti raspisan do kraja godine. Prema početnoj cijeni novi korisnik tog prostora bi gradu trebao najmanje plaćati 4.497 KM mjesečno.

(Srpskainfo)