Magazin 22.04.2016.

Klimatske promjene počele su u 19. vijeku

ČITANJE: 1 minuta
klimatske promjene
Naučnici su pronašli dokaze da su se klimatske promjene na Zemlji počele dešavati još u 19. vijeku. 

Victor Venema sa Univerziteta u Bonnu objasnio je za The New Scientist da su se promjene u klimi najviše osjetile u Evropi i u Sjevernoj Americi. Do sada se uglavnom smatralo da klimatskih promjena u prvih pola vijeka industrijske ere nije bilo. Ili da su bile neznatne.

Venema je, međutim, detaljno proučio meteorološke podatke za period od 1850. do 1920. i izračunao da se zatopljenje dogodilo, i to za 0,4 stepeni Celzija. Na prvi pogled ne čini se puno, posebno kroz toliki broj godina. Ipak, riječ je o periodu koje se u svim dosadašnjim proračunima smatralo polazišnom tačkom za računanje klimatskih promjena danas.

Uz to, u odnosu na taj period, Zemljina atmosfera zagrijala se za dodatni jedan stepen Celzija. U odnosu na predindustrijsko doba danas se jezera i rijeke uoči zime diljem svijeta počinju u prosjeku zamrzavati 20 dana kasnije. Takođe, 20 dana ranije od prosjeka iz prethodnog vijeka sva ta područja se u proljeće ranije počinju otapati. A to odstupanje, uočio je Venema također, u Evropi i u Sjevernoj Americi u 19. vijeku je iznosilo između četiri i pet dana u odnosu na predindustrijsko doba.

Njemu u prilog ide i prošlogodišnja primjedba Međunarodnog panela za klimatske promjene da postoje znakovi da su se evropski glečeri počeli polako otapati već u 19. vijeku. Tadašnje nacionalne vlade ništa od toga nisu primijetile jer nisu raspolagale meteorološkim statistikama iz prethodnih decenija.

(Express.hr)