Vijesti 27.05.2021.

Klinici za ginekologiju donirane izdajalice i sterilizatori

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske donirali su danas rukovodstvu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ sterilizatore i izdajalice, namijenjene da pomognu budućim majkama da započnu dojenje.

Donacija je obezbijeđena kroz saradnju Instituta i Unicefa u BiH s ciljem unapređenja rada porodilišta i usklađivanja sa akreditacionim standardima za “bolnice – prijatelje beba”.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušarstvo Vesna Ećim Zlojutro istakla je da donirana pomagala igraju veliku ulogu u održavanju laktacije i dojenja kod porodilja.

“Naša klinika je akreditovana kao `bolnica – prijatelj beba` i promocija dojenja je oduvijek naš prioritet. Značaj dojenja je svim poznat, ali nikad nije loše da se kaže da je to ogroman doprinos zdravlju majke, a posebno zdravlju novorođenčeta”, rekla je Zlojutro novinarima u Banjaluci.

Pomoćnik direktora UKC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder naveo je da ova donacija treba da bude putokaz drugim ustanovama i organizacijama.

On je zahvalio Kancelariji Unicefa u BiH i Institutu za ovu, ali i sve dosadašnje donacije.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da ova ustanova prepoznaje značaj dojenja, te da na ovaj način pokušava da pomogne svim zdravstvenim ustanovama sekundarnog nivoa.

“Cilj nam je da mladim majkama pomognemo da se što bolje pripreme za proces dojenja. U onim situacijama kada to nije moguće na spontan način, tu su izdajalice. Značajni uređaji koje danas doniramo su sterilizatori, koji će služiti za sterilizaciju bočica”, naveo je Zeljković.

Načelnik Centra za razvoj zdravstvenog sistema i međunarodnu saradnju u Institutu za javno zdravstvo Aljoša Đudurović rekao je da je tokom protekle četiri godine, Institut u saradnji sa Unicefom pružao podršku svim porodilištima u Republici Srpskoj za dobijanje akreditacionih standarda “bolnica – prijatelj beba”.

“To je sveobuhvatan projekat koji je podrazumijevao organizaciju procesa koji se odnose na podršku majkama prilikom dojenja. Obezbijedili smo određenu količinu opreme za sva porodilišta u Srpskoj”, napomenuo je Đudurović.

(Srna, E.M)

Oznake: UKC RS