Vijesti 15.11.2017.

Klizišta ugrozila Banjalučane: Život na ivici provalije

ČITANJE: 2 minute

Oko hiljadu stambenih domaćinstava na području Banjaluke ugroženo je klizištima, a bez obzira na brojne apele, nadležne gradske službe reaguju uglavnom kada se klizišta pokrenu.

Kako izgleda život „na rubu“ ambisa najbolje zna porodica Gorana Danilovića iz naselja Potok, koja u kući koja se raspada živi već tri godine.

Danilovićeva kuća je zbog klizišta 2014. godine stradala u poplavama i od tada, kaže, svaki dan strahuje za život svoje sedmočlane porodice, jer se klizište i posle toga nekoliko puta aktiviralo.

– Kuća se raspada, sve više klizi i svakog časa se može srušti. Ja sam nezaposlen, majka mi je nepokretna, živimo od njene penzije i samo čekamo kada će sve da se sruši. Nedavno se opet srušio stub kuće, vetar odnio pola krova, posuđivao sam crijep od komšije da bar nešto popravim. Strašno je i svaki dan nam može biti poslednji, ali nemam para za novu kuću – priča Danilović.

Danilovićeva kuća je legalizovana, ima sve papire, pa je na osnovu toga dobio od Grada plac u Kuljanima, koji čeka već tri godine.

– Poplave su bile još 2014. godine, a mi još živimo u kući koja sve više klizi. Plac više niko ne spomnje, verovatno ćemo ga dobiti pred izbore, a do tada ko zna šta će biti sa mojom porodicom – žali se Danilović.

Ovo nije usamljen slučaj jer je nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine palo mnogo obećanja, uglavnom datih pred lokalne izbore, da će najugroženiji slučajevi biti riješeni ali većina tih obećanja ostala je na lijepim riječima.

Da ovaj problem nije nešto što se olako treba gurati u stranu govore podaci studije “Procene rizika od poplava i klizišta za stambeni sektor u Bosni i Hercegovini” urađenoj 2015. godine, od strane sarajevskog Instituta za Hidrotehniku.

Na osnovu njihovih podataka evidentirano je na prostoru Banjaluke ugroženo 1292 domaćinstava, od čega su veći dio individualni objekti (1119) dok su ostalo stanovi u stambenim zgradama (173).

Na osnovu studije o riziku upravljanja klizištima oko 36 kvadratnih kilometara na području Banjaluke nalazi se u visokom stepenu podložnosti klizištima, a sam Grad se nalazi među prvih 15 gradova po stepenu podložnosti klizištima na teritoriji BiH.

(EuroBlic)