Vijesti 01.09.2018.

KLIZIŠTE IM DOŠLO SKORO DO KUĆA Gradnja novog Kliničkog centra stanarima zagorčala život

ČITANJE: 4 minute

Stanari iz nekoliko kuća na Paprikovcu u životnoj su opasnosti zbog kližišta koje se približilo njihovim dvorištima, a uništena je i gotovo cijela jedna privatna parcela.

Klizište na Paprikovcu već godinama stanarima zadaje glavobolju, jer se svake godine zemlja pomjeri bar dva metra, kažu mještani. Zovu, pišu dopise, žale se, ali im se, kažu, niko od nadležnih ne odaziva.

Prošle godine, kada je izgrađen novi parking iza Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, situacija se još više pogoršala. Stanari kažu da je klizište dodatno pokrenulo i odlaganje zemljišta koje je iskopano tokom izgradnje Kliničkog centra, koje je istovarano odmah ispod Ljevčanske ulice.

Da stvar bude još gora oborinske vode oko parkinga nisu dobro urađene, pa se poslije kiše sva voda sliva na parcelu porodice Vukajlović, tvrde oni.

– Sva voda sa parkinga se sliva na naše parcele i dodatno ubrzava klizište. Malo po malo i stiglo je i do kuća. Kada bi počeli da krčimo naše parcele, pitanje je kako bi te kuće prošle, jer korjenje koliko-toliko zadržava to tlo, a sve ovo strašno izgleda – kaže za Srpskainfo Velimir Vukajlovć.

Dodaje da je se sa parkinga izliva bukvalno rijeka koja probija tlo i ubrzava klizište.

– Sve te otpadne vode nisu uopšte rješene, jer se sve sa parkinga sliva dole i ruši zemlju. Pitanje je šta bi bilo sa kućama kada bi odlučili da to krčimo i prodamo parcelu. Tačno se vidi dokle je došlo klizište, izgleda kao lava, sve je potonulo i jako je opasno– kaže Vukajlović.

Dodaje da je geometar prije tri mjeseca obilježio kote, a da su prije 15 dana utvrdili da su te kote pomjerene pa su odustali od sanacije terena, strahujući da će doći do još većeg klizišta.

Zbrinuti za parcelu koju zemlja polako „guta“ Vukajlovići traže da neko za ovo odgovara, jer njihove žalbe ni gradskoj ni republičkoj inspekciji nisu urodile plodom.

Stariji mještani Paprikovca već godinama prate situaciju sa klizištem i kažu da su i nadležni upoznati sa ovim problemom, ali da ga niko ne rješava.

– Prije par godina bili su ovdje mjerili nešto i postavili male stubove za novu psihijatriju ili tako nešto. Međutim, kada su nakon par dana došli nije bilo ni zemlje ni stubova, sve potonulo – sjeća se mještanin Petko Antonić.

Stanari za sve krive UKC i nove radove koji nisu pravilo izvođeni, pa se zbog svega toga oni sada nalaze u životnoj opasnosti.

Inspektori nisu upoznati

Da li su na UKC upoznati sa ovim problemom i planiraju li ga riješiti nismo uspjeli saznati. Do kraja dana nam nisu odgovorili na naš upit, ali zato su odgovori stigli iz Gradske uprave i Republičkog Inspektoprata.

Iako mještani tvrde da su dopise slali i republičkoj i gradskoj inspekciji, iz Gradske uprave kažu da je za gradnju parkinga zadužen Klinički centra, te da do sada nisu imali prijave, niti obilaske terena. Mještani kažu da su dopise poslali 22. marta, a kako oni nisu došli do nadležnih, niko ne zna.

– Naši inspektori nisu do sada bili upoznati sa ovim problemom, ali s obzirom na ova saznanja, inspektori će svakako sljedeće sedmice izaći na teren da utvrde stanje – rekli su Gradskoj upravi.

Sličan odgovor došao je i iz republičkog Inspektorata, jer ni oni, kažu, nisu upoznati sa problemom ovih mještana.

– Klinički centar je bio predmet kontrole i sve je prošlo uredu, ali parking još nije. Prijavu stanara nismo do sada dobili, ali ćemo uskoro svakako izaći na teren – odgovorili su u Inspektoratu.

Klizište i sa druge strane

Kuće u Ulici Vojvode Sinđelića, na Paprikovcu, takođe su u opasnosti. Nekoliko kuća nakrivile su se po 15 centimetara, a njihova agonija traje već pet godina.

Kako tvrde mještani, zbog loše kanalizacije voda se sliva direkt ispod njihovih kuća i da svaki dan postaje sve gore. U kući teško da mogu staviti tanjiri puni supe, a ulica se nalazi samo deset minuta od centra grada.

Nadležni su upoznati sa problemom, obilazli su teren, ali još uvijek ništa nije poduzeto.

(Srpskainfo)