Klizište tri puta u sedam dana zavrnulo slavine

Mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića u posljednjih sedam dana tri puta su ostali bez vode zbog aktiviranja klizišta u Ulici manjačkih ustanika u Srpskim toplicama.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da se klizište ponovo aktiviralo u petak i da je došlo do pucanja cijevi. Zbog toga je ovih pet naselja ponovo bilo bez vode.

“Ova lokacija je kritična zato što se preko nje odvija magistralni saobraćaj i zato što su tu dva glavna vodovoda te glavni vodovod za čitav grad. Ako bi on bio ugrožen, moglo bi biti ugroženo snabdijevanje vodom cijelog grada”, kazao je Radojičić.

Dodao je da sanacija zahtijeva kompletna geološka istraživanja.

“Ako je riječ o većem pomjeranju terena, onda to zahtijeva postavljanje željeznih konstrukcija, stabilizaciju i skupe poslove”, istakao je Radojičić.

Dodao je da su klizišta nepredvidiva i da ih je na području grada registrovano 120, a više se aktiviraju u jesen i proljeće zbog čestih padavina.

Zoran Popović, v.d. direktora “Vodovoda”, kazao je da ovo preduzeće ne može da riješi problem pucanja cijevi koji je prouzrokovalo klizište, a koje se u posljednjih sedam dana aktiviralo tri puta.

“U sanaciju magistralnog puta moraju se uključiti republičke institucije, kao što su ‘Putevi RS’. ‘Vodovod’ može zamijeniti cijevi, ali to ništa ne rješava, jer je krenula erozija zemljišta prema Vrbasu”, istakao je Popović.

Pojasnio je da će “Vodovod” morati raditi projekat zajedno s “Putevima RS”.

Zamolio je potrošače za strpljenje i razumijevanje zbog čestih prekida u vodosnabdijevanju posljednjih dana zbog kvarova izazvanih aktiviranjem klizišta.

Iz “Puteva RS” u petak nismo dobili komentar, jer je Nenad Nešić, v.d. direktora tog preduzeća, bio na putu. On je u srijedu rekao da “Putevi RS” čekaju da “Vodovod” završi svoj dio posla, odnosno da popravi kvar, pa da oni mogu pristupiti rješavanju tog problema.

“Mi ćemo obezbijediti neometano odvijanje saobraćaja. Vrijeme izvođenja radova zavisiće od toga kakvo je klizište i koliki će biti obim posla”, pojasnio je Nešić.

Klizište u Srpskim toplicama bilo je aktivno i proteklog vikenda, zbog čega je na 24 časa bez vode bilo šest naselja, kao i u srijedu, kada je pet naselja opet ostalo bez vode.

Nadležni su u petak radili na otklanjanju kvara kako bi mještani naselja Srpske toplice, Kočićev vijenac, Pobrđe, Karanovac i niže zone Lauša te Ulice Đure Đakovića do kraja dana dobili vodu.

(Nezavisne)

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i