Svijet 20.01.2023.

KLJUČAN SASTANAK: Desetine zemalja saveznika Ukrajine danas u njemačkoj vojnoj bazi

ČITANJE: 2 minute

Desetine zemalja saveznika Ukrajine sastaju se danas kako bi koordinisali snabdijevanje oružjem, među kojim i tenkova, za Kijev koji je povećao svoje zahtjeve za dostavljanje tenkova. Domaćin Njemačka suočava se sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova “leopard” u Ukrajinu.

Presudni pregovori, koji bi mogli označiti prekretnicu u ratu, dolaze dan nakon što su SAD i nekoliko evropskih zemalja obećali dodatnu opremu kako bi pomogli Ukrajini. Velika Britanija takođe je nedavno ponudila 14 svojih borbenih tenkova – ali Kijev želi više, piše BBC, prenosi Index.

“Ukrajinski saveznici danas se suočavaju s jednostavnim izborom”, rekao je ukrajinski savjetnik ministra odbrane uoči samita. “Tenkovi za Ukrajinu su tenkovi za slobodu”, rekao je Jurij Sak za BBC. “Ako se oni ne pošalju, druge bi ih zemlje jednog dana mogle same morati upotrijebiti protiv Moskve”, upozorio je.

Više od 50 zemalja sastaje se u avio-bazi Ramštajn na jugozapadu Njemačke. Njemački kancelar Olaf Šolc suočava se sa sve većim pritiskom da pošalje tenkove ” leopard 2”, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno doniralo 14 svojih borbenih tenkova Challenger. Njemačka takođe mora dati svoje dopuštenje prije nego što se druge zemlje mogu obvezati na slanje vlastitih zaliha “leoparda”.

Poljski premijer rekao je da je “umjereno pesimističan” u pogledu dobijanja blagoslova Berlina, iako je litvanski ministar rekao novinskoj agenciji AFP da će “neke zemlje” poslati “leoparde”. Njemačka je kasno juče rekla da će njen stav “postati jasan u sljedećih nekoliko sati ili sutra ujutro”, izvijestio je AFP.

Zamjenik poljskog ministra spoljnih poslova Paweł Jablonski kaže da je njegova zemlja spremna da preduzme “nestandardne akcije” ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova “leopard” u Ukrajinu. Upitan na privatnoj radio-stanici RMF FM da li bi slanje tenkova u Ukrajinu bilo moguće čak i uz protivljenje Njemačke, Jablonski je rekao: “Mislim da ćemo, ako bude snažnog otpora, biti spremni preduzeti čak i nestandardne akcije”.