Vijesti 23.09.2021.

Ključevi za 20 interno raseljenih porodica u Prijedoru

ČITANJE: 2 minute

Ključevi stanova za 20 interno raseljenih lica u novoizgrađenoj zgradi u Raškovcu uručeni su juče u Prijedoru.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske LJubo Ninković izjavio je novinarima da je zgrada izgrađena u okviru projekta za rješavanje stambenih pitanja interno raseljenih lica CEB 2 koji se realizuje iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope.

“Danas sam zaista srećan što smo dva puta u posljednjih mjesec dana ovdje u Prijedoru i to sa istim razlogom. Prije mjesec dana bili smo u ovoj zgradi pored sa 32 stana, a danas smo tu da uručimo ključeve i da stambeno zbrinemo 20 porodica. Potpuno sam svjestan da je ovo 25-26 godina poslije rata, ali je ovo dokaz da Vlada Republike Srpske i dalje rješava i misli na sve ljude iz ove populacije”, rekao je Ninković.

On je naveo da je ulaganje Vlade Republike Srpske oko 1,4 miliona maraka, a grada Prijedora oko 300.000 KM i da je do sada na ovaj način u Prijedoru stambeno zbrinuto 127 korisnika, sa ukupnim ulaganjem Vlade od više od šest miliona maraka u posljednjih šest godina, podsjetivši da su u toku zajednički projekti s gradom Prijedorom – dogradnja kanalizacione mreže u naselju Janjića pumpa i rekonstrukcija asfaltne dionice u LJubiji.

“Imamo i dalje čvrsto opredjeljenje da i u narednom periodu rješavamo sve probleme. Mi smo u dogovoru sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglica BiH u namjeri da izvršimo takozvano mapiranje BiH gdje bismo sagledali sve potrebe i koliko je ostalo još ljudi kojima je potrebno stambeno zbrinjavanje. Mislim da bismo na osnovu tog mapiranja, koje bi trebalo da se finansira iz sredstava Evropske unije, mogli da znamo tačan broj po lokalnim zajednicama i onda bismo na osnovu toga išli prema određenim donatorima”, dodao je Ninković.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će grad Prijedor ovih 20 korisnika i ubuduće pomagati kroz subvencije zakupnine, vode i kanalizacije, te pokušati obezbijediti za najugroženije korisnike i subvencije za grijanje i struju.

“Ovo je veliki dan za 20 korisnika i njihove članove porodice, ali i za sve nas ovdje prisutne, jer smo svako na svoj način omogućili da oni nakon više od 25 godina podstanarstva, boravka u kolektivnim ili alternativnim smještajima, trajno riješe svoje stambeno pitanje useljavanjem u novoizgrađenu zgradu, gdje je kroz projekat izvršeno kompletno opremanje stanova namještajem i bijelom tehnikom”, rekao je Pavlović.

On je dodao da je grad Prijedor je obezbijedio i prigradski saobraćaj do novoizgrađenih zgrada koji je već počeo saobraćati.

Šef kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađen Božović rekao je da problema u ovom sektoru zaista ima i previše.

“Svi moramo učiniti napor, posebno predstavnici institucija u čijoj je nadležnosti izbjegličko-raseljenička populacija, kako bi ovakvih dana širom Republike Srpske bilo i u većem broju”, dodao je Božović.