Vijesti 28.01.2016.

Ključni problemi u registraciji ZEV-a: Papirologija, nemar i komšijska nesloga!

ČITANJE: 3 minute
zev
Mnoštvo stanarskih problema moguće je riješiti ako živite u registrovanoj zajednici etažnih vlasnika (ZEV), ali sama registracija nije tako jednostavna kako se na prvi pogled čini, pa je zato u Banjaluci, do kraja januara ove godine, “upisano” tek 1.197 zajednica.

Najveći problem su zajednice gdje stambeni objekti nisu uknjiženi, nije izvršen tehnički prijem zgrade ili razgraničenje vlasništva, a često je to i zbog nemara etažnih vlasnika. Postoji i dosta zgrada u kojima su nelegalno dograđeni objekti ili su vlasnici stana u inostranstvu i ne dolaze u Banjaluku i slično.

Zakon jasan u vezi s ovim pitanjem

Ipak, kao najveća kočnica pri registraciji, pominje se nesloga stanara. Prema tvrdnjama pojedinih predsjednika ZEV-a mnogi Banjalučani ne mogu se dogovoriti ni o zamjeni sijalice, pa im registracija ZEV-a dođe kao nemoguća misija.

Stručnjaci za ovu oblast ističu da je malo stanara svjesno činjenice da je zgrada zajednička i da ne možemo od komšija biti distancirani onoliko koliko su možda neki navikli. Zgradu treba održavati, čistiti, plaćati  njene račune, a to se može samo dogovorom i to je, što mnogi zaboravljaju, zakonska obaveza svih u stanarskoj zajednici.

Zakon o održavanju stambenih zgrada nalaže da se stanari organizuju i osnuju ZEV, koji, mada mnogi to ne gledaju tako, može riješiti mnoge probleme, posebno u starim zgradama. Obično se izdvaja 20 feninga po kvadratu mjesečno za ove namjene, a pomoću tih sredstava pojedine zajednice, ne samo da su renovirale krovište i fasadu već su i napravile zajedničku kuhinju za spremanje zimnice, prostorije za druženje, pa čak postavile i video-nadzor.

– Nemaju sve zajednice čistu papirologiju i ma koliko se pojedinci angažovali nemoguće je neke stvari dovesti na čistac da biste se mogli registrovati. Ima tu dosta i papirologije, a teško je i okupiti dovoljan broj stanara na bar jedan sastanak – rekao je Pressu Siniša Rajković iz “ZEV servisa”, vrste knjigovodstvenog biroa, koji obavlja poslove procesa registracije i vođenja knjigovodstvenih poslova ZEV-a.

Sankcije propisane, ali se ne primjenjuju

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja naglašavaju da je, bez obzira na to što je istekao rok od godinu dana od objavljivanja pomenutog zakona, postupak registracije otvoren proces. Tako etažni vlasnici koji nisu registrovali zajednicu, a to žele, mogu to učiniti uz dostavljanje potrebne dokumentacije.

– Ako zajednica etažnih vlasnika ne bude osnovana u roku od godinu dana – od dana stupanja na snagu ovog zakona, organ lokalne samouprave imenuje privremenog upravnika ili ga imenuje sud – u vanparničnom postupku,  na prijedlog bilo kog etažnog vlasnika, ili na prijedlog privremenog upravnika, dok zajednica ne bude osnovana – rekli su Pressu u nadležnom odjeljenju, međutim, nismo uspjeli da saznamo zašto to nije postalo praksa.

Zakonom je propisano da će novčanom kaznom od 300 do 3.000 KM biti kažnjen za prekršaj etažni vlasnik, odnosno korisnik posebnog dijela zgrade, koji zbog neopravdanih razloga izbjegava osnivanje zajednice. Iako je neopravdanih razloga u mnogim slučajevima svakako bilo, u ovom odjeljenju kažu da do sada nije pokrenut nijedan prekršajni postupak po ovom osnovu.

Ukoliko ne dođe do ublažavanja propisa ili većeg angažovanja nadležnog odjeljenja na ovom planu, ovaj problem najvjerovatnije će se “vući” još godinama.

(Press)