Politika 05.01.2023.

Klokić: Pristupanje BiH “Otvorenom Balkanu” u ovoj godini

ČITANJE: 4 minute

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić očekuje da BiH konačno u ovoj godini pristupi inicijativi “Otvoreni Balkan”, što bi bilo na dobrobit domaće privrede i građana.

“Političko Sarajevo je bilo protiv, a privrednici iz Federacije BiH za ovu inicijativu koja znači otvorenost granica, lakši protok robe i usluga, a u cilju da privrednici imaju bolje privredne aktivnosti, što bi osjetili i građani”, rekao je Klokić u intervjuu Srni.

On smatra da se promjenom političkih struktura na nivou BiH stvaraju uslovi da se ponovo pokrene pitanje pristupanja BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”, za koju je Republika Srpska od početka zainteresovana.

“Ako su Srbija i Albanija mogle da pređu neke dugogodišnje razlike zašto ne bi i mi u BiH mogli da se okrenemo dobroj inicijativi koja donosi korist i građanima i privredi”, rekao je Klokić.

Srpska da čuva nadležnosti na evropskom putu BiH

On vjeruje da i kandidatski status, koji je BiH dobila krajem prošle godine, donosi određene šanse, ali da Srpska u tom procesu treba biti oprezna i čuvati nadležnosti koje su joj date Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Klokić je napomenuo da su političari iz Sarajeva često evropski put BiH koristili da bi uspostavili neku novu BiH.

“BiH je definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH i u okviru tih nadležnosti treba da se krećemo putem EU. Institucije Srpske koje imaju obavezu da donose zakonska rješenja u skladu sa evropskim direktivama to će i izvršavati, a ne da se formiraju neke nove institucije na nivou BiH koje će biti samo prilika za zapošljavanje, a neće ništa raditi. Jedna od takvih je Agencija za koncesije BiH koja godinama nijednu koncesiju nije izdala, a ima zaposlene”, istakao je Klokić.

Biće urađena detaljna analiza revizija predstavništava Srpske

Kada je riječ o predstavništvima Srpske u inostranstvu, resorni ministar je najavio detaljnu analizu i reviziju njihovog rada, nakon čega će biti moguće govoriti koja su i u kolikoj mjeri ispunila očekivanja.

Klokić je naveo da će jedan od ciljeva u njegovom novom mandatu biti upravo unapređenje rada predstavništava Republike Srpske, odnosno kako da naprave racionalniju i funkcionalniju mrežu predstavništava kojih trenutno ima osam.

“NJihovi rezultati su veliki, ali greška šefova i moja je što nismo dovoljno domaćoj javnosti promovisali te rezultate rada. Ako imate situaciju da je u Banjaluci, zahvaljujući Predstavništvu Srpske u SAD, otvorena američka kompanija ‘NCR’ koja zapoljšava više od 250 ljudi, a naša javnost nije dovoljno upoznata sa tim, onda vidite da neki od tih rezultata zaslužuju da budu pomenuti”, naglasio je Klokić.

On je dodao da Srpska i BiH treba da iskoriste trenutni ambijent u Evropi da bi privukle investicije, jer nude dobre uslove za ulaganja.

“Zajedno sa opštinom Prnjavor trenutno smo u završnim pregovorima sa jednom ozbiljnom njemačkom kompanijom koja vidi Republiku Srpsku kao potencijalnu destinaciju da pokrene privredne aktivnosti. Riječ je o investiciji od oko 60 miliona evra i zapošljavanju oko hiljadu radnika. Riječ je o kompaniji koja se bavi autoindustrijom, posluje na 16 lokacija u više država i zapošljava više od 15.000 radnika”, rekao je Klokić.

Unaprijediti saradnju sa dijasporom

On je naveo da će u narednom periodu raditi i na unapređenju saradnje sa dijasporom, te da određene projekte koji su se pokazali uspješnim u Srbiji, želi da realizuje u Srpskoj.

“U funkciji je Registar dijaspore koji omogućava da se registruju naši ljudi, koji žive i rade u inostranstvu. Ovaj sajt ne služi kao bilo kakvo oporezivanje, što je bila dezinformacija i spekulacija. Cilj je da dijasporu uvežemo sa ljudima u matici na obostranu korist, da znanja koja ostvaruju tamo mogu prenijeti u maticu, takođe i investicije. Sajt je produkt dva Foruma dijaspore koji smo imali u Banjaluci 2018. i 2019. godine”, istakao je Klokić.

Kao ciljeve u novom mandatu, on je naveo i osnivanje fonda za sufinansiranje projekata koji treba da bude podrška aplikantima koji žele da povuku sredstva iz evropskih i fondova međunarodnih organizacija.

Klokić je dodao da bi fond bio podrška jedinicama lokalne samouprave, privredi i nevladinom sektoru.

“Cilj je i izrada strategije regionalnog razvoja Republike Srpske kojom bi bio podržan društveno-ekonomski razvoj i unaprijeđen kvalitet života građana u Srpskoj. Smatramo da putem međunarodnih donatora možemo zajedno izraditi ovu strategiju”, zaključio je Klokić.