Politika 04.01.2023.

Klokić: Radujemo se obilježavanju koje dolazi, Šmit pokušava da opravda svoje postojanje

ČITANJE: 1 minuta

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je Srni da je besmisleno gledati kako se Kristijan Šmit u posljednje vrijeme konstantno bavi 9. januarom – Danom Republike Srpske i tako pokušava da opravda svoje postojanje.

U izjavi povodom pisanja Šmita prvim ljudima Republike Srpske o proslavi Dana Republike, Klokić je rekao da je neustavan samo Šmitov boravak i uplitanje u najvažnije praznike Republike Srpske.

“Neku poštu je ovih dana bolje ne otvarati. Radujemo se obilježavanju koje dolazi i iskreno se nadamo da i gospodin Šmit ima čemu da se raduje, takođe. Ako poštujete Dejtonski mirovni sporazum kao što govorite, zašto onda ne poštujete način imenovanja visokog predstavnika, što je tamo jasno definisano”, upitao je Klokić.

Kristijan Šmit naveo je u pismu rukovodiocima Republike Srpske povodom najavljenog obilježavanja Dana Republike, da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike neustavno, te da su te odluke “konačne i obavezujuće i moraju se poštovati”.