Politika 19.12.2022.

Klokić: Skandalozan mandat Turkovićeve, novi ministar uvažava Srpsku

ČITANJE: 1 minuta

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da mandat ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković može biti okarakterisan kao skandalozan, jer diplomatija BiH dugo nije bila u goroj poziciji, te da od novog ministra očekuje bolju saradnju i uvažavanje pozicije Srpske.

“Mislim da je i cijeloj javnosti poznato da su diplomatiju BiH obilježili samoinicijativni i protivustavni istupi i radnje Turkovićeve, javne rasprave s pojedinim ambasadorima, aktivnosti usmjerene protiv Srpske i njenih zvaničnika, kao i svih onih koji nisu zastupali politiku SDA”, naveo je Klokić.

On je naglasio da nije vidljiv nijedan konkretan pozitivan rezultat u diplomatiji za koji je zaslužna Turkovićeva i ocijenio da diplomatija BiH dugo nije izgledala neozbiljnije na međunarodnoj sceni.

“Od novog ministra očekujem bolju saradnju i uvažavanje pozicije Republike Srpske koja ima legitimno pravo da njeni interesi budu uzeti u obzir prilikom vođenja spoljne politike”, rekao je Klokić za “Glas Srpske”.

Govoreći o kandidatskom statusu BiH, Klokić je ponovio da je to rezultat geopolitičkih prilika prouzrokovanih eskalacijom sukoba u Ukrajini.

“Na vanrednom samitu NATO-a, održanom u februaru, iskazan je interes da se zemljama poput Gruzije, Moldavije, Ukrajine, ali i BiH, pomogne u demokratskim reformama, s jasnom perspektivom njihovog ulaska u EU”, rekao je Klokić.

(Srna)

Oznake: Zlatan Klokić