Magazin 24.11.2015.

Kloniranje životinja: Kina gradi najveću fabriku za štancovanje pasa i trkačkih konja!

ČITANJE: 1 minuta
klonirani-psi
Kina je započela izgradnju najveće fabrike za kloniranje životinja na svijetu, gdje će naučnici stvarati pse tragače, trkačke konje i stoku, saopštila je agenicja “Xinhua news”

Fabrika će biti otvorena u Tjanđinu na sjeveroistoku Kine, a gradnja bi trebalo da bude privedena kraju u prvoj polovini 2016. godine, piše “Biznis insajder”.

Ovaj projekat plod je međusobne saradnje tajvanskog istraživačkog instituta Sinica, koji se bavi matičnim ćelijama i regenerativnom medicinom, Univerziteta u Pekingu, Tjanđin međunarodne akademije za biomedicinu i južnokorejske Sooam fondacije za biotehnološka istraživanja, koja već nekoliko godina putem tehnike kloniranja pokušava da vrati mamute u život.

Si Sjaočuen, direktor kompanije Boyalife u čijem se vlasništvu nalazi Sinica, saopštio je da će centar u početku proizvoditi oko 100.000 embriona stoke, a da će broj kasnije postepeno biti povećavan na milion.

Ova metoda mogla bi uveliko da riješi problem nemogućnosti zadovoljenja potražnje sa mesom na kineskom tržištu, sa kojom se suočavaju kineski farmeri.

Kineski istraživači od 2000. godine do sada su klonirali ovce, svinje i stoku, kao i štence tibetanskog mastifa za kojima je u jednom trenutku vladala velika potražnja. Psi tragači prvi put su klonirani 2009. godine, a kineska vlada koristila bi ih na aerodromima i graničnim prelazima za pronalaženje droge.

U izgradnju centra, koji će uključivati i skladište genetskog materijala, kao i muzej, uloženo je oko 29.5 miliona evra.

(B92)