Vijesti 01.10.2018.

KLUB NOVINARA BANJALUKA Stop etiketiranju novinara

ČITANJE: 1 minuta

U Klubu novinara Banjaluka održan je peti sastanak članova Upravnog odbora Kluba sa koleginicama i kolegama iz banjalučkih redakcija.

Nakon sastanka učesnici su iznijeli zahtjeve Kluba novinara upućene institucijama, zvaničnicima i javnosti.

Između ostalog, Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića uz napomenu da je izuzetno važno otkriti motive i nalogodavca ili nalogodavce. Takođe, očekuju i da nadležne institucije obavijeste javnost o eventualnim novostima u ovom slučaju.

„Klub novinara traži da prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima. Svi mediji i novinari moraju da poštuju profesionalne i etičke kodekse, a neslaganje sa uređivačkom politikom ne daje za pravo političarima, nevladinim organizacijama, pokretima, medijima niti bilo kome drugome da iz bilo kojeg razloga traže mišljenje o novinarima, vrijeđaju i tjeraju novinare sa događaja koje prate“, saopšteno je iz Kluba novinara.

Iz Kluba novinara apeluju i da svi kandidati na predstojećim opštim izborima posljednju sedmicu kampanje omoguće novinarima da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji, uvreda i napada. Napominju da sve ovakve slučajeve novinari prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

(Nezavisne)