Vijesti 20.05.2016.

Klub novinara Banjaluka se oglasio povodom slučaja Mektić – RTRS

ČITANJE: 1 minuta

“Bilo kakvi napadi na novinare i medijske kuće u istoj su ravni sa neprofesionalnim i pristrasnim radom novinara i medijskih kuća. Napadi na novinare i slobodu medija mogu da izazovu pristrasno izvještavanje i neprofesionalan rad medija, a neprofesionalizam u radu medija kao posljedicu može da izazove grub i ničim opravdan napad na novinare i medije.

Klub novinara Banjaluka zbog toga oštro osuđuje istup ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i kritike iznesene na račun RTRS-a, pogotovo tvrdnje da ova televizijska kuća “širi sadržaje fašistoidnog karaktera”.

Ako smatra da je oklevetan ili da je neka medijska kuća nanijela štetu njegovom ugledu, ministar Dragan Mektić, kao i bilo ko drugi, može da potraži zaštitu nadležnih institucija i u skladu sa zakonom.

Isto tako, Klub novinara Banjaluka osuđuje pristrasno izvještavanje i plasiranje neprovjerenih informacija koje se kosi sa svim etičkim i profesionalnim standardima. Nažalost, pristrasnost i neprofesionalizam može se pronaći i prepoznati u radu nekih medija, zbog čega pozivamo sve kolege i medije na objektivan i profesionalan rad, jer će time biti najbolje zaštićeni od bilo kakvih napada i neprijatnosti.

Podsjećamo da javni zvaničnici moraju da imaju veći stepen tolerancije za interesovanje javnosti za njihov rad, pa i detalje iz privatnog života, ali i novinari su obavezni da provjere tačnost svih informacija koje plasiraju u javnost”, kaže se u saopštenju Kluba novinara Banjaluka.

(ATV)