Vijesti 21.03.2016.

Klub novinara: Optužnica protiv Elta TV presedan, novinari u zatvor zbog prenošenja izjave!

ČITANJE: 4 minute
novinari-mediji-kamera

Klub novinara Banjaluka upozorava da je potvrđivanje optužnice za nesprječavanje širenja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti protiv novinara i urednika Elta TV presedan i pokušaj uvođenja neprihvatljive sudske prakse po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli da završe u zatvoru samo zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stava.

-U ovom slučaju novinarima i urednicima prijeti ukupna zatvorska kazna u trajanju do petnaest godina- navedeno je u saopštenju Kluba Novinara.

-Najoštrije osuđujemo bilo kakav oblik govora mržnje i pozivamo regulatorna tijela za medije da reaguju, pogotovo ako novinari ili urednici svojim izjavama ili stavovima šire mržnju, razdor ili netrpeljivost bilo koje vrste, ali je nedopustivo da novinari i urednici krivično odgovaraju zbog nečega što je neko drugi rekao ili izjavio, odnosno zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stava, kao što je slučaj sa novinarima i urednicima Elta TV- stoji u saopštenju.

Klub novinara Banjaluka podsjeća da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH zadužena da ispita takve pojave. RAK BiH ima mogućnost da, ukoliko utvrdi da je prekršen etički kodeks, kazni novinara, urednika, pa i medijsku kuću novčanom ili drugom adekvatnom kaznom.

Mogućnost da novinar završi u zatvoru, jer se prenošenje nečije izjave i stava tretira kroz Krivični zakon BiH, može da ograniči slobodu govora, što je protivno demokratskim principima i međunarodnim konvencijama, koje garantuju slobodu medija. To bi bio povratak u doba “verbalnog delikta” i izazvalo bi cenzuru i autocenzuru u medijima.

Klub novinara Banjaluka napominje da dodatnu sumnju izaziva i mišljenje sudije za prethodni postupak, koji je u prvom stepenu odbacio optužnicu, smatrajući da je sporna izjava okarakterisana kao govor mržnje na osnovu “preširokog” i proizvoljnog tumačenja.

Optužnica za govor mržnje je grub napad na slobodu medija

Elta televizija ocijenila je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv odgovornih u ovom mediju, zbog širenja nacionalne mržnje u intervjuu sa predsjednikom Udruženja nestalih Sarajevsko–romanijske regije Milanom Mandićem, kao grub napad na slobodu medija i pravo novinara da prenose informacije.

Iz ove televizije je saopšteno da u konkretnom slučaju, nakon objave intervjua sa Mandićem, nisu dobili nijedan prigovor, napomenu, kritiku, upit za demanti ili reakciju na izrečeni kritički stav i da javnost nije prepoznala tu emisiju i tu izjavu kao raspirivanje mržnje.

Konkretno u ovom slučaju, Regulatorna agencija za komunikacije nije reagovala, što dokazuje da se ni ovlaštenom regulatoru elektronskih medija u BiH niko nije žalio da je bilo šta sporno u navedenom intervjuu, navodi se u saopštenju.

U ovoj medijskoj kući kažu da ne žele da se upuštaju u procjene izrečenih Mandićevih riječi i da taj posao treba da bude prepušten ekspertima na ocjenu.

-Elta TV želi ovim saopštenjem samo ukazati na to da u ovoj zemlji imamo veliki problem kad je riječ o ratnim zločinima i da energija i novac Tužilaštva trebaju da budu usmjereni upravo na takve slučajeve, što navedeni intervju svakako nije- navodi se u saopštenju.

Iz Elta TV poručuju da će, bez obzira na ishod ovog procesa, i dalje zagovarati iznesene stavove, jer iskreno vjeruju da su oni ispravni, a da će njihov program gledati oni koji jednako kao i oni vjeruju u navedene stavove.

Elta TV će, kako se navodi, uvijek prva staviti svoj potpis na svaki dokument koji će iz medija u potpunosti izbaciti govor mržnje.

-Budite ubijeđeni da je Elta TV od svih televizija u BiH u najmanjoj mjeri dozvolila da to bude prisutno, što se može utvrditi iz svih naših autorskih emisija. Međutim, nijedan novinar nema moć da apsolutno sve ocjenjuje na najidealniji način, poštujući realne uslove u kojima rade novinari, a to je vječna borba sa rokovima, odnosno novinarskim rječnikom rečeno – “cajtnot”- navodi se u saopštenju.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, Milan Mandić i televizija “Elta” i zvanično su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Sud BiH potvrdio je optužnicu, na osnovu krivične prijave koju su podnijeli predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice. Mandić je, gostujući na Elta televiziji 2014. godine, rekao da je u Srebrenicu 1995. godine stigla Božja pravda, zbog zločina koji su nad Srbima počinjeni 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Kravicama, Bratuncu, Skelanima i Potočarima.

(ATV)