Politika 22.03.2021.

KLUB ODBORNIKA PDP-a: Protiv odgađanja sjednice Skupštine grada, usvajanje budžeta imperativ

ČITANJE: 1 minuta

Klub odbornika Partije demokratskog progresa u Skupštini Grada Banja Luka oštro se protivi odgađanju sjednice Skupštine Grada Banja Luka koja je zakazana za 25. mart 2021. godine, jer se na ovaj način uskraćuje mogućnost usvajanja budžeta Grada Banja Luka za 2021. godinu, a što će imati teške posljedice u ionako složenoj situaciji izazvanoj epidemijom korona-virusa i blokadom privrede.

Klub odbornika PDP podsjeća da, prema članu 38. Zakona o budžetskom sistemu, ukoliko se budžet Grada ne donese do 31. marta tekuće godine, neće biti moguće finansiranje budžetskih rashoda, a što uključuje izdvajanja za Dom zdravlja Banja Luka, izdvajanja za vakcinaciju, pomoć privredi, izdvajanja za vrtiće i škole, za socijalna davanja, uređenje gradskog zemljišta i javnih površina, infrastrukturne radove, plate u gradskim ustanovama kao i sve druge rashode koji se finansiraju iz budžeta Grada. Ističemo da odluka o privremenom finansiranju nije donesena, te da iz tog razloga nisu tačne tvrdnje predsjednika Skupštine Grada Banja Luka da privremeno finansiranje važi do kraja juna ove godine.

Da bi se spriječila potpuna blokada Banje Luke, neophodno je da sjednica Skupštine Grada Banja Luka bude održana u planiranom terminu uz puno poštovanje propisanih epidemioloških preporuka i mjera, da se usvoje budžet Grada i ostali akti važni za funkcionisanje Grada. Odgovornost za sazivanje sjednice leži na predsjedniku Skupštine, te tražimo da se on i skupštinska većina ne igraju sa funkcionisanjem Banje Luke i životima naših građana.

(SB)

Oznake: PDP Banjaluka