Politika 23.05.2024.

Klub SDA uputio inicijativu za smjenu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića

ČITANJE: 1 minuta

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru inicijativu za smjenu ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića.

Navode da je inicijativa za smjenu upućena jer je Nešić, gostujući 21. maja 2024. godine na jednoj srpskoj televiziji, vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

“Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH. Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega”, naglasili su iz SDA, prenosi N1.

Klub SDA traži od rukovodstva Predstavničkog doma da inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice, a od poslanika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine, očekuju, kako su poručili, da podrže navedenu inicijativu.

Oznake: Nenad Nešić, SDA