Politika 08.07.2020.

KLUB SDS – PDP: Vlastima dogovor o imenovanjima važniji od srpskih interesa

ČITANJE: 3 minute

Predstavnički dom Parlamentarsne skupštine BiH juče je bio čekaonica za predsjednike tri stranke – Dodika, Čovića i Izetbegovića i završetak njihovog sastanka, rekla je na današnjoj konferenciji za medije poslanik PDP u PD PS BiH, Mira Pekić.

Ona dodaje da je Кlub SDS – PDP imao jasne stavove i mogao da radi, ali su drugi morali sačekati kraj sastanka da bi dobili mišljenje, čime su ova tri predsjednika stranaka stavljeni i iznad zakona i iznad Ustava.

Pekićeva ističe da je prijedlog budžeta koji je stigao u iznosu od 996 miliona КM, što znači da je, tvrdi, veći za 46 miliona КM od prijašnjeg budžeta koji je predlagan ranije, do dolaska ove vlasti u Sarajevo.

– To praktično znači da će budžet biti korišten za vraćanje kredita, zatim za zajedničke institucije, tek na kraju za entitete. Ovim povećanjem budžeta se slabe entiteti, slabi Republika Srpska, a jačaju institucije BiH. Stava smo da institucijama BiH ne trebaju tolika sredstva i da se prilikom formiranja budžeta trebalo voditi računa o entitetima, gdje se odvija stvarni život – ističe Pekićeva.

Pekićeva se osvrnula i na 27 miliona КM izdvojenih za budžetske rezerve, naglasivši da će biti postavljeno pitanje o namjeni tih rezervi.

– Budžetska rezerva, ali i dodatnih 15 miliona predviđenih direktnim transferima, namijenjeni su namirenju ekonomske štete. Opet, ako uzmemo u obzir relativno uske nadležnosti Savjeta ministara postavlja se pitanje kako će se ta sredstva raspoređivati, po kojim kriterijumina, posebno ako uzmemo u obzir da se budžetska rezerva dodijeljuje u hitnim slučajevima i po zahtjevu korisnika – zaključuje Pekić.

– Izborni zakon koji je juče usvojen predstavlja Dodikovo izigravanje povratničke srpske populacije koja u dobrom dijelu Federacije BiH još nema status konstitutivnog naroda. Juče smo došli u situaciju da tri čovjeka: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović odlučuju o svemu pa i o sudbini srpskog naroda u FBiH – istakao je poslanik SDS u Parlamentu BiH, Dragan Mektić.

Mektić je rekao da je Dodik izdao i prodao Srbe u Mostaru kako bi dobio ustupke od druge dvojice lidera.

– Srbima su zagarantovana četiri mjesta u Vijeću Grada Mostara. Postavljenjem cenzusa na i jučerašnjim pristankom na promjene Izbornog zakona, Dodik je prevario Srbe u Mostaru jer sada je nemoguće da Srbi imaju svoje autentične predstavnike u Gradskom Vijeću Mostara – nagašava Mektić.

On kaže da će srpska mjesta sada zauzeti, oni Srbi koje kandiduju liste SDA i HDZ i to je isključivo Dodikova krivica.

Govoreći o odlasku stranih sudija Mektić je rekao da je neprihvatljivo da poziciju iz Republike Srpske predlaže Predsjedništvo BiH.

– Dogovor koji je i SDS podržao bio je da Narodna skupština RS imenuje jedno ime u Ustavni sud BiH da bi dok je to otišlo do Sarajeva, Milorad Dodik sebe ugradio u to tako što je rekao da srpski član Predsjedništva BiH predlaže sudiju u Ustavni sud BiH. Zakoni u Republici Srpskoj šetaju za Miloradom Dodikom. Кad se Milorad Dodik vrati u mjesnu zajednicu onda će mjesna zajednica predlagati sudiju iz Republike Srpske za Ustavni sud – ponovio je Mektić.

Govoreći o imenovanjima u agencije na nivou BiH Mektić naglkašava da je Milorad Dodik interese Srba dao za fotelje i dogovor o imenovanjima.

– Dragan Čović to sebi nikad ne bi dopustio. Juče je Milorad Dodik pristao na sadašnjeg direktora OBA iako već četiri godine izjavljuje da je OBA neprijateljska institucija i za Republiku Srpsku i za Srbiju – zaključuje Mektić.

(SB/banjaluka.net)