Politika 07.10.2022.

KLUB SRBA PONOVO BEZ SRBA: Stranke sa srpskim predznakom u FBiH nezadovoljne rezultatom

ČITANJE: 3 minute

Stranke sa srpskim predznakom u FBiH napravile su samo u Kantonu deset rezultat za koji se može reći da je zadovoljavajući, ali trenutno niko ne može da prognozira kako će ići formiranje vlasti, posebno imajući u vidu pravila koja je Kristijan Šmit, sa pozicije visokog predstavnika u BiH, nametnuo u izbornoj noći.

Preliminarni i nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije (CIK) BiH za deset kantonalnih skupština u FBiH pokazuju da su srpske stranke tradicionalno napravile najbolji rezultat u Livanjskom kantonu gdje su Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres FBiH i Tomislavgrad. SNSD, sa osvojena 1.704 glasa i petom pozicijom na listi stranaka koje su izašle na izbore, za sada računa na dva predstavnika u Skupštini kantona, što je, ipak, manje za jedan u poređenju sa rezultatom iz 2018, piše Glas Srpske.

Tamošnji funkcioner SNSD-a Goran Broćeta za “Glas Srpske” kaže da nisu zadovoljni rezultatom, čemu su kumovali i problemi unutar same stranke.

– Vidjećemo, nakon potvrde rezultata, kako će se situacija odvijati dalje i eventualni ulazak u vlast na nivou kantona. Kada je u pitanju federalni Dom naroda, Šmit je nametnuo izmjene Izbornog zakona prema kojim svaki klub naroda na tom nivou vlasti treba da broji 23 delegata, a ne 17 kao do sada. Kako će se to sprovesti, ne znam. I u prošlom izbornom ciklusu je bilo 13  srpskih delegata, a ostali su naknadno birani – rekao je Broćeta koji tvrdi da ni ovaj put neće biti dovoljno legitimnih Srba u startu.

Izborni prag je prešla i lista Srpska sloga koju čine SNS FBiH, SP, DNS, PDP i SDS. Na osnovu podataka sa 96,15 odsto biračkih mjesta, imaju 1.029 glasova. Predsjednik SNS-a FBiH Duško Radun, koji i ima najviše glasova, za “Glas” je potvrdio da se vraćaju i u kantonalnu skupštinu i Dom naroda.

– SNSD nema mogućnost za vlast u kantonu, a što se tiče federalnog Doma naroda, ne znam kako će to ići. Moguće je da bude pet predstavnika iz ovog kantona – rekao je Radun i dodao da budući srpski delegati treba da gurnu sve razlike i stranačke interese pod tepih kada su u Domu naroda, jer tamo brane srpski narod kao legitimni predstavnici.

Poziciju u kantonalnoj Skupštini je obezbijedila lista Srpsko jedinstvo (SNP FBiH – SRS). Najbolji rezultat ima Dragana Damjanović koja za “Glas” kaže da trenutno imaju siguran mandat te da će dati maksimalan doprinos da bi podigli položaj srpskog naroda u FBiH.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu srpska lista “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” je za sada, prema nepotpunim podacima, ispod izbornog praga, kao i lista SNSD-a u Posavskom kantonu.

Dom naroda Parlamenta FBiH do sada je imao 58 delegata od kojih po 17 iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda ostalih. Oni se biraju iz kantonalnih skupština u kojima se formiraju klubovi naroda, a praksa pokazuje da Srbe u FBiH, ako se pogleda većina u Klubu Srba u Domu naroda, predstavljaju oni sa članskom kartom SDP-a BiH, HDZ-a, SDA i drugih stranaka sa sjedištem u FBiH.

SNSD je imao listu kandidata i za Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Međutim, kako sada stvari stoje, male su šanse da osvoje mandat. Stranka je, na četvrtom mjestu, iza hrvatskih partija, sa osvojenih oko 2.500 na osnovu obrađenih 84,99 odsto biračkih mjesta. Najviše glasova trenutno ima načelnica Drvara Dušica Runić – 1.687.

(N.S)

Oznake: Dom naroda FBiH