Sport 19.05.2020.

KLUB „SVETI GEORGIJE“: Najsjajnija medalja banjalučkog kik boksa

ČITANJE: 5 minuta

Prepoznatljiv po ostvarenim rezultatima, najsjajnijim medaljama međunarodne scene, istaknutim sportistima i promociji Banjaluke, kao grada talentovanih mladih nada kik boksa i ljudi velikog srca, bokserski klub „Sveti Georgije“ svoja vrata prvi put otvara 2012. godine.

Obezbjediti uslove za treniranje svim slojevima društva bila je vizija ovog kluba od samog početka, pa se od zaljubljenika u ovu borilačku vještinu za članstvo u „Svetom Georgiju“ očekivala samo velika želja za uspjehom i bavljenjem ovim sportom.

Privilegovani i bez bilo kakvih finansijskih obaveza prema klubu bile su četiri kategorije Banjalučana, a kao dokaz da se takav pristup isplatio jesu i brojne medalje i uspjesi takmičara ovog kluba na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim borištima.

U „Svetom Georgiju“ posebno su ponosni na svoja dva člana, koja su proglašena najperspektivnijim sportistima Republike Srpske.

„Privilegovana su bila lica koja potiču iz porodica poginulih i teško ranjenih boraca otadžbinskog rata. Članovi koji su bili od posebnog značaja za naš klub su bila i djeca bez roditeljskog staranja iz Doma ” Rada Vranjesevic” i oni su takođe bili oslobođeni svih finansijskih obaveza prema klubu. Treću kategoriju članova sačinjavali su oni koji su bili u težoj materijalnoj situaciji, ali su imali veliku želju da se bave sportom koji im nudi naš klub i još jedna od kategorija članova koja je bila oslobođena svih finansijskih troškova prema klubu jeste takmičarska. Takmičarsku kategoriju sačinjavaju oni članovi koji su se aktivno takmičili i predstavljali naš klub širom Republike Srpske, BiH, regiona, Balkana, Evrope i svijeta“, počinje priču na portal banjaluka.net Duško Zorić, predsjednik i osnivač kluba „Sveti Georgije“.

Ipak, dobro raspoloženje koje je vladalo u klubu, mladost kojom je bio ispunjen i nizanje uspjeha nisu bili dovoljni za prevazilaženje teške ekonomske situacije koja je ubrzo zahvatila klub, koji je tada bio u povoju i pred kojim se otvarala svjetska perspektiva.

Finansijske obaveze počinju da guše i otežavaju rad Banjalučanima, a mnogobrojni zahtjevi za pomoć ne nailaze na očekivao razumjevanje. Godinu dana nakon osnivanja klub posjećuje Saša Kondić, ličnost koja će, ispostavilo se kasnije, postati oslonac i podrška svim projektima i jedna od najsvjetlijih tačaka ovog banjalučkog kik boks carstva.

„U toku održavanja redovnog treninga u ambijentu kakav se viđa samo na bioskopskom platnu, 2013. godine u klub ulazi Saša Kondić. U par razmijenjenih rečenica on mi je objasnio da želi da trenira i ja sam to prihvatio, ukoliko njemu ne smetaju uslovi koji nisu predstavljali “fensi varijantu”. Skrenuo sam mu pažnju na to, jer sam primjetio da se radi o čovjeku sa manirima, koji je sebi u svakom trenutku mogao priuštiti mnogo kvalitetnije uslove, ali on je izabrao nas kao kolektiv i od tada se između njega i našeg kluba kuje nesalomiva karika prijateljstva“, prisjeća se Zorić i dodaje da Saša Kondić tada počinje da trenira rame uz rame sa ostalim takmičarima, čime se situacija u klubu drastično mijenja.

„Saši nije mnogo trebalo da primjeti u kakvoj se teškoj situaciji nalazimo. Tako je jednom prilikom prišao i ponudio svoju pomoć u svakom smislu te riječi, a da za uzvrat niti je šta tražio, niti očekivao. To je za mene djelovalo nestvarno, ali se u vrlo kratkom roku ispostavilo kao tačno i od tada kreće naša neraskidiva saradnja i ostvarenje mnogih projekata u kojima je Saša aktivno učestvovao i bio jedan od presudnih faktora.“

Klub uskoro postaje prepoznatljiv po sportskim rezultatima, a dodatni vjetar u leđa bile su humanitarne kik boks revije, na kojima su se prikupljala sredstva za ugožene članove društva.

Značajnim zalaganjem u organizaciji boks spektakla, Kondić po drugi put preuzima jednu od vodećih uloga. U jednom momentu, misiji kluba i Saše Kondića priključuje se proslavljeni banjalučki kik bokser Draženko Ninić.

„Prvi naš veliki poduhvat je bila humanitarna kik boks revija posvećena djeci bez roditeljskog staranja iz Doma ’Rada Vranjesevic’ Banja Luka. Sav prihod od prodatih ulaznica je otišao za potrebe doma. To neće biti jedina revija, nego samo prva u nizu, jer ubrzo slijedi druga, ovog puta posvećena ženama oboljelim od raka dojke, a sav novac je bio uplaćen udruženju ’Iskra’ na čijem je čelu bila predivna gospođa Azra Ikalović, koja nažalost više nije među nama. Na prijedlog Saše Kondića na trećoj reviji prikupljamo sedstva za udruženje ’Deca svetlosti’, koje se brine o licima koja su oboljela od autizma. Ta noć će takođe ostati upamćena i po tome što je Draženko Ninić prodao svoj šampionski pojas i sav novac uplatio udruženju ’Deca svetlosti’. Ni to nije sve, slijede još dvije borilačke kik boks revije od kojih je jedna bila poklon stanovnicima Banja Luke pred novogodišnje praznike u vidu besplatnih ulaznica, a u svrhu promovisanja sporta dok je peta i zadnja u nizu bila posvećena dvanaestočlanoj porodici Savanović, mladom bračnom paru iz našeg grada koji ima desetoro djece”, priča naš sagovornik.

“Saša Kondić je centralna figura i oslonac na koji se uvijek može računati. Bio bi potreban roman da se opišu sve bitne aktivnosti u kojima je Kondić učestvovao, a jedna od bitnih je praćenje sportskog razvoja našij najboljih sportista među kojima je Nemanja Ponorac, ali i Tomislav Vukomanović”, naglašava Zorić.

Istaknuta ličnost banjalučke sportske scene, Saša Kondić potpredsjednik je kik boks kluba “Sveti Georgije” i direktor bokserskog kluba “Sveti Georgije 2015”, a za sve simpatizere ovog kluba jedina svijetla tačka, oslonac i nada.

(banjaluka.net)