Magazin 20.01.2016.

Kluni: Žena iznad 40 godina ne može dobiti glavnu ulogu

ČITANJE: 1 minuta
kluni
U sklopu sve većeg nezadovoljstva afroameričkih glumaca zbog toga što među nominovanim za ovogodišnju dodjelu Oskara nema nijednog crnca, oglasio se i slavni zavodnik Džordž Kluni koji je rekao da se filmska industrija u Holivudu kreće u pogrešnom pravcu.

Kluni je u izjavi za magazin Variety kazao kako nije problematično samo isključivanje glumaca na rasnoj osnovi, već i činjenica koju filmska industrija treba obavezno razmotriti, a to je da je 1940-ih godina bilo više filmova gdje su žene imale vodeći ulogu, za razliku od današnjih filmova, prenosi Independent.

-Danas imamo situaciju da žena iznad 40 godina teško može dobiti glavnu ulogu u filmu. Ipak, primjetan je neki pomak, jer su Jennifer Lawrence i Patricia Arquette pokrenule određene korake i da se razmotri pitanje honorara za glumce, jer i na tom polju postoje ogromne razlike. Smatram da afroamerički glumci imaju pravo na jednaku zastupljenost, ali filmska industrija ih ne zastupa dovoljno dobro. To je istina- kazao je Kluni.

On je podsjetio na neke prethodne nominacije za nagradu Oskar, poput 2004. godine, kada je više Afroamerikanaca bilo nominovano i dobijalo nagrade, poput Morgana Frimena, Dona Cheadlea i drugih.

-Ove godine mogli su biti nominovani Will Smith, Idris Elba i još mnogi drugi- poručio je Kluni.

Reditelj Spajk Li već je najavio bojkot ovogodišnje dodjele Oskara, a predsjednica Američke filmske industrije Straight Outta Compton istakla je ogorčenje zbog nedostatka inkluzije. Osim njih, oglasila se i supruga glumca Willa Smitha Jada Pinkett Smith, postavivši retoričko pitanje, hoće li crncima biti zabranjen dolazak na svečanu ceremoniju dodjele Oskara.

(Klix)