Magazin 28.05.2019.

“Kneževačka transverzala” okupila oko 350 ljubitelja avanture i prirode

ČITANJE: 2 minute

Planinarsko društvo „Vilenska Vrela“ protekle nedjelje bilo je organizator tradicionalne “Kneževačke transverzale”, koja petu godinu zaredom okuplja veliki broj planinara i ljubitelja prirode.

Na manifestaciji koja se već drugu godinu organizuje u čast prerano preminule članice Smiljane Nikodinović, okupilo se oko 350 učesnika iz više društava iz okruženja.

Na stazi dugoj oko 14 km koja je bila srednje zahtjevna uživali su i stari i mladi.
Polazna tačka bilo je selo Tepići, a zatim se išlo maršutom kroz Hrvaćane, te kanjon Cvrcka i nazad u selo Tepiće.

„Ohrabruje činjenica da se sve više ljudi interesuje za ovakav oblik rekreacije. Mi se trudimo da na ovaj način prikažemo Kneževo i njegovu prirodu u obliku u kojem to i zaslužuje. Uspjeli smo da uz pomoć sponzora i nesebični angažman članova društva, bez poteškoća realizujemo akciju, gdje smo nakon prijeđene staze obezbijedili i ručak za sve učesnike“, naveli su organizatori manifestacije.

Staza je cijelom dužinom pratila tok rijeke Cvrcke i vodila do izvora Vilenska vrela, za koji legenda kaže da su naziv dobili jer su se na ovom izvoru kupale vile.

Sam izvor u svom kratkom toku od pećine gdje izvire, pa do Cvrcke u koju se ulijeva, formira nestvarne sitne niti vode koje prelijevajući se preko mahovine padaju i formiraju bezbroj manjih sitnih vodopada.

Ove godine učešće na manifestaciji uzelo je 18 društava i to: PD „Korak više“ iz Prnjavor, PD „Mehanizam“ i PD “LJuta greda” iz Kotor Varoša, PSD „Patrija“, PAOK BL, PD “Manjača”, PD “Kozara”, PD “Abonos” i PD “Gora” iz Banjaluke, PSD „Pecija“ iz Kozarske Dubice, PD „Krug“ iz Beograda, PD „Vizant“ iz Čečave, PD „Koprivnica“ iz Bugojna, PSD „Telekom poštar“, PD „Javorina“ iz Pala, PD “Istok” iz Gradiške, PD „Videta“ iz Srpca, PD „Kesten“ iz Dervente i PD „Vučjak“ iz Broda.

(SeeSrpska)