Vijesti 22.11.2015.

Kneževo i Jezero bez struje, teško stanje i u Mrkonjiću i Krupi na Uni

ČITANJE: 4 minute
snijeg rs
Opštine Kneževo i Jezero ostale su bez električne energije zbog kvarova na dalekovodima prouzrokovanih mokrim snijegom koji pada od juče.
Teška situacija je i na području opština Krupa na Uni gdje je većina potrošača bez struje, kao i u Mrkonjić Gradu gdje je oko 70 odsto prigradskih naselja bez električne energije.

Na području grada Banjaluka u kvaru je osam, uglavnom prigradskih, dalekovodnih pravaca – Bukvalek, Han Kola, LJubačevo, Prijakovci, Stričići, Kneževići, Šibovi i Česma, saopšteno je iz preduzeća “Elektrokrajina”.

Mnogo kvarova ima i na niskonaponskoj mreži, te je u više naselja došlo do rušenja stubova i pucanja kablova.

Težina mokrog snijega prouzokovala je čak i pucanje kabla na 110-kilovoltnom dalekovodu na pravcu Bočac – Krupa na Vrbasu koji je u vlasništvu kompanije “Elektroprenos BiH”.

U kvaru je i po pet dalekovodnih pravaca na području Čelinca i Kotor Varoša, te četiri dalekovoda na području Prijedora.

Najstabilnije stanje u snabdijevanju električnom energijom je na području opština Gradiška, Laktaši, Srbac, Kozarska Dubica i Prnjavor gdje nije bilo većih kvarova na srednjonaponskoj mreži, a i oni koji su se desili brzo su otkonjeni i stavljeni pod napon.

Sve ekipe lokalnih elektrodistribucija od jutros su na terenu i prirotetno rade na sanaciji srednjonaponske mreže i rješavanju prioritetnih kvarova na niskonaponskoj mreži.

Iz “Elektrokrajine” navode da je dosta kablova prilikom pucanja palo sa stubova na lokalne puteve i u dvorišta domaćinstava zbog čega apeluju da potrošači ne diraju žice već da slučaj prijave dispečerskoj službi lokalne elektrodistribucije ili na telefon 051 247 100 koji je dostupan za prijave 24 časa dnevno.

Prethodno je Meteoalarm izdao crveno upozorenje za regiju Trebinje gdje se očekuje da će padati između 60 i 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Za područje Trebinja izdato je narandžasto upozorenje zbog olujnog vjetra, koji će duvati od 80 do 100 kilometara na čas.

Zbog jakog vjetra i kiše izdato je narandžasto upozorenje i za područje Banjaluke, Prijedora, Foče, Mostara, Bihaća i Livna.

Mokar snijeg koji pada na području opštine Novi Grad prouzrokovao je probleme u snabdijevanju električnom energijom.

Od 9 časova u kvaru je dalekovod Tukovi – Novi Grad, zatim dalekovodi Dobljin i Blatna, i to na dijelu od Rudica do opštine Krupa na Uni, kao i dalekovod Svodna na pravcu dolinom Japre, te na pravcu prema Radomirovcu.

Sve ekipe “Elektrodistribucije” su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Iz Puteva Republike Srpske”saopštili su da su spremni za zimsko održavanje putne mreže.

Na području Banjaluke svi putni pravci su prohodni, a iz banjalučkog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja kažu da je zimska služba potpuno pripremljena za rad, da su nabavljene dovoljne količine soli i organizovani nadzorni timovi i dežurstva.

Za seoska područja angažovane su ekipe “Batar-komerca”, “Rašo gradnje”, te “Eko-euro tima”, “Niskogradnje” i “Čistoće”, koji su angažovani i na čišćenju snijega na gradskom području.

Obaveze građana su da uklanjaju snijeg i led ispred svojih stambenih zgrada, vlasnici i korisnici poslovnih prostora obavezni su da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat u širini od najmanje dva metra, te da uklanjaju snijeg i led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila.

Zabranjeno je iznošenje i gomilanje snijega i leda iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare, bacanje snijega i leda ispred zgrada na saobraćajnice, slivnike i šahtove, deponovanje snijega i leda u parkove i na zelene površine, sankanje i klizanje na javnim saobraćajnim površinama, te oštećenje javnih površina s kojih se uklanja snijeg i led i nasada na njima.

Novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 KM biće kažnjeno fizičko lice koje se ne ponaša prema ovim obavezama, a lice koje samostalno obavlja djelatnost od 200 do 1.000 KM, dok pravno lice može biti kažnjeno od 500 do 7.000 KM, kao i odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 200 do 1.800 KM.

“Putevi u Semberiji očišćeni su od prvog snijega ove godine koji je u toku noći napadao do pet centimetara visine”, rekao je direktor “Bijeljina-puta” Nemanja Tolj.

Prema njegovim riječima, ekipe “Bijeljina-puta” obišle su sve putne pravce u regiji i posuli abrazivni materijal i so na magistralne puteve, dok su gradske ulice posute isključivo solju.

Svi putni pravci u Sarajevsko-romanijskoj regiji su prohodni i potpuno očišćeni od snijega, potvrdio je tehnički direktor “Romanijaputeva” Dragan Buloščić.

-Sinoć smo intevenisali na svim putnim pravcima – očistili snijeg i posuli so, tako da danas nema poledice- rekao je Buloščić.

(Agencije)