KNJIGA AFORIZAMA DINKA OSMANČEVIĆA: Prizemni humor ne može biti zamjena za satiru

“Veliki prasak” naziv je prve zbirke aforizama Dinka Osmančevića iz Banjaluke, koja se u izdanju beogradske “Alme” pojavila neposredno pred nedavno završeni 64. Međunarodni sajam knjige u Beogradu.

Kako je Osmančević objavljivao u mnogim dnevnim listovima, književnim časopisima i na internet portalima u godinama iza nas, radi se o knjizi koju je čitalačka javnost dugo i sa nestrpljenjem čekala.

Simbolično, knjigu otvaraju dva aforizma: “U početku su vladali mir i harmonija, onda se desio Veliki prasak!” i “Šestog dana Bog je stvorio čovjeka. Svakom se desi loš dan”, a zatvaraju “Za hranu ne brinite, reče mi Pitija, kad udare Amer i Rus jedan na drugoga, nicaće pečurke kao poslije kiše” i “Ja sam lijep, pametan, veoma bogat, i ono najvažnije, nisam oženjen. Sve dok se ne odjavim sa Facebooka”. Kao što se može pretpostaviti iz navedenog, Osmančević se u knjizi bavi uvijek aktuelnim problemima malog čovjeka i njegovog ega “od postanka do danas”. Tu je, razumije se, i satira koja oslikava trenutni politički trenutak. Više detalja o svojoj prvoj knjizi Osmančević je otkrio u intervjuu za “Nezavisne”.

Vaša prva knjiga aforizama konačno je u rukama čitalaca. Zbog čega je ova knjiga čekala toliko dugo na objavu?

Kada smo nas dvojica, prije gotovo pet godina razgovarali na tu temu, spomenuo sam da tražim sponzora, odnosno da bih i ja htio biti sponzoruša. Kako ipak ne posjedujem potrebne atribute, morao sam sačekati da neko prepozna moj rad. I kao što nije rijedak slučaj za autore iz BiH (oba entiteta), i moj izdavač je iz Srbije. Beogradska “Alma” je ugledan izdavač u svijetu satire, a moja knjiga je izdata upravo za beogradski sajam.

Naziv knjige “Veliki prasak” asocira i na naučnofantastično štivo, a poznato je da se bavite i ovom književnom formom. Da li je naslovu Vaše prve knjige aforizama “kumovala”, između ostalog, i naučna fantastika?

Mnogi moji prijatelji, a i sam urednik izdanja Đorđe Otašević, rekli su mi da se iz naslova, a i sa korica vidi da volim naučnu fantastiku. Pa ipak, naslov knjige dolazi od uvodnog, kosmogonijskog aforizama. (“U početku su vladali mir i harmonija, onda se desio Veliki prasak.”)

Kakva je moć satire danas i ovdje?

Nažalost, uprkos odličnim satiričarima i aforističarima na ovim prostorima, učinak satire liči na napade dosadnih komaraca tokom ljetnih večeri.

Satiričari i aforističari saglasni su s tim da je balkansko tlo najpogodnije za njihov poziv. Ipak, čini se da je političke satire u medijima veoma malo. Ovdje mislim na sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Srbije. Da li ste saglasni sa mnom i, ako jeste, zbog čega mislite da je tako?

Srbija ima dugu tradiciju satire, od Domanovića, Nušića, preko plejade vrsnih satiričara i aforističara u jugoslavenskom periodu, pa sve do sadašnjih dana. U Srbiji je oduvijek bilo prostora za satiru, kako u štampanim, tako i u elektronskim medijima. Sa druge strane, satira nije uspjela naći svoje mjesto u medijima drugih zemljama bivše Jugoslavije. Jedini svijetao primjer je splitski “Feral tribjun”, koji je devedesetih godina prošlog vijeka uspijevao na duhovit način da razotkrije devijantne pojave u društvu, pa čak i oštrom žaokom ubode nedodirljive. Ali su se neki postarali da “Feral” visokim finansijskim kaznama trajno ućutkaju. Kod nas se primjenjuje pravilo da je marginalizacija satire najbolja cenzura. U zamjenu za satiru poturaju se prizemni humor i rijaliti šou programi kao zabava miliona.

Pišete razne književne forme. Koja je najzahtjevnija?

Aforizam je, što bi jednom prilikom rekao Milić Vukašinović za pjesme, trenutak Božjeg nadahnuća. Kod aforizma jednom rečenicom ponekad treba ispričati i roman. Snažno, precizno, na malom prostoru, uz stalno prisutnu žaoku. Kod priča, pored potrebnog talenta, potrebno je izoštriti zanatsko znanje da bi se priča postepeno razvijala i uobličavala. Svaka forma ima svoje izazove i zahtjevna je na svoj način. Ali kad čovjek nešto voli, onda je sve to i veliko zadovoljstvo.

Za “Nezavisne novine” pišete aforizme, kolumne i sastavljate ukrštenice. U ukrštenicama čitaoci uvijek nailaze na neko ovdašnje ime iz svijeta umjetnosti i sporta. Da li ovim nastojite ispraviti nepravdu koja kaže da smo poznati samo po političarima i starletama?

Po političarima i starletama jedino smo poznati kod kuće. U svijetu smo poznati po Novaku Đokoviću, Luki Modriću, Jusufu Nurkiću, Marini Abramović, Stefanu Milenkoviću, Ivani Španović, Sandri Perković, Maksimu Mrvici, Ivi Pogoreliću, Amelu Tuki, Larisi Cerić, Danisu Tanoviću, da ne nabrajamo dalje. Za dvadesetak godina političari i starlete će otići u zaborav, a umjetnici i sportisti i dalje će da budu ambasadori svojih zemalja. Red je podržati ih i na ovaj način, pogotovo one koji su tek krenuli tim putem.

(Nezavisne)

 

NEOBIČAN OGLAS U Banjaluci počela potraga za dva momka “lijepih crta lica”

Izgubljeno, nađeno, tražim, nudim, prodajem… Svakodnevno se na društvenim mrežama mogu pronaći razni oglasi. Neki nas pozitivno iznenade i nasmiju, a oni drugi pak znaju i da izazovu bijes kod naroda. Jedan od onih, koji bi mogao da se svrsta u rubriku simpatično, ili pak duhovito, osvanuo je na Fejsbuk stranici „Spotted Banjaluka“. – Dva

Udes u centru Banjaluke

Na raskrsnici Vidovdanske ulice, Vuka Karadžića i Prvog Krajiškog korpusa, kod stare zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovala dva automobila marke vw karavan i audi. Policija je odmah po pozivu izašla na mjesto događaja, piše ATV. Uviđaj je u toku. Na automobilima koji su učestvovali u

VIŠKOVIĆ: Sve bolja situacija u Šumama Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je situacija u Šumama Republike Srpske svaki mjesec bolja i da sve više šumskih gazdinstava posluje pozitivno. – Završen je devetomjesečni izvještaj o poslovanju Šuma Republike Srpske, a imamo i preliminarne podatke za deset mjeseci rada. Šume imaju pozitivan poslovni rezultat u prvih

Fond solidarnosti spreman da pomogne djevojčici iz Istočnog Sarajeva

Javna ustanova Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu upoznat je sa slučajem liječenja trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva u inostranstvu, a prošle sedmice obavljen je i sastanak sa majkom djevojčice. Iz Fonda saopštavaju da su, kao i u svim dosadašnjim slučajevima spremni da finansijski pomognu i pozivaju

ZNAMENITE LIČNOSTI BANJALUKE Tragična sudbina porodice Poljokan

Navršilo se 79 godina od stravičnog ubistva ugledne trgovačke porodice Poljokan u Banjaluci. U želji da podsjetimo i neke mlađe generacije možda upoznamo sa učenim ljudima koji su živjeli, radili i stvarali u Banjaluci, i kao takvi ostavili trag u istoriji grada, Srpskainfo će svake sedmice objaviti po jednu biografiju velikana ovog grada. Seriju tekstova

Plesačima iz Banjaluke 13 zlatnih medalja

“Kombank” dvorana u Beogradu u vikendu iza nas bila je središte plesa, umjetnosti pokreta, sportske edukacije i druženja plesača, koreografa i trenera iz cijelog svijeta. Više od 3.000 takmičara imalo je priliku da se predstavi na “Elit Dance Festivalu”, a u organizaciji “5678 Community”. Među njima su se našli i članovi banjalučkog Plesnog kluba “Blok”,

RAJČEVIĆ: Stanivuković iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, gostujući nedavno na BN Televiziji, iznio “gomilu bezočnih laži” o projektu “e-bebe”. “Sve što je Stanivuković rekao je apsolutna laž koja je sračunata da kompromituje Vladu, nadležno ministarstvo i