Magazin 17.05.2021.

Knjiga hrvatske istoričarke o Diani Budisavljević sada i u srpskom izdanju

ČITANJE: 2 minute

Knjiga “Diana Budisavljević”, čiji je podnaslov “Ko je bila, šta je uradila i zašto je osuđena na zaborav”, hrvatske istoričarke Nataše Mataušić, doživjela je srpsko izdanje nakon što je ovo djelo koncem prošle sedmice objavila “Laguna”.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada Nataše Mataušić, muzejske savjetnice u Hrvatskom povijesnom muzeju, a spisateljica je, između ostalog, koautorka stalne postavke Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, koja je, zajedno s Natašom Jovičić (tadašnjom direktoricom JUSP “Jasenovac”), prije nešto više od jedne decenije ukazala rediteljki Dani Budisavljević na Dianin život i djelo, pišu Nezavisne.

“Austrijanka Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891-1978), supruga uglednog zagrebačkog lekara Julija Budisavljevića, organizovala je tokom Drugog svetskog rata izuzetno uspešnu akciju kojom je od sigurne smrti iz ustaških logora izbavila najmanje 7.000 srpske dece, organizovala njihov smeštaj i vodila detaljnu kartoteku kako bi roditelji nakon rata mogli da pronađu svoju decu”, stoji u “Laguninom” obavještenju za knjigu Nataše Mataušić.

Akcija Diane Budisavljević, piše dalje u obavještenju, je, po svom obimu, broju učesnika i broju spasene djece, predstavljala jednu od najsloženijih i nesumnjivo najhumanijih akcija takve vrste na području NDH i čitave okupirane Evrope.

“U nadasve teškim ratnim uslovima ova hrabra žena pronašla je snage da slobodno misli i pruža aktivan građanski otpor ustaškom režimu. Po postignutim rezultatima njen otpor je imao sva obeležja herojskog dela, koje je zaslužilo svoje mesto u pozitivnom istorijskom nasleđu. Ali desilo se upravo suprotno. Čim su na scenu stupile nove komunističke vlasti, toj heroini Drugog svetskog rata u potpunosti je onemogućen rad, oduzeta joj je kartoteka, a ona је potisnuta iz istorijskog sećanja”, stoji u “Laguninom” opisu knjige.

Tu je navedeno da potiskivanje zasluga Diane Budisavljević nije tipično samo za istoriografiju socijalističke Jugoslavije.

(SB)