Magazin 05.12.2017.

“Knjigu posvećujem Banjaluci i Borcu”

ČITANJE: 3 minute

U Narodnom pozorištu RS, večeras je promovisana knjiga “Igrali smo se rukometa”, legendarnog Nikole “Brace” Pavlišina koji je u svojoj trenerskoj karijeri stvorio bezbroj rukometaša i rukometašica.

Nikola Pavlišin je knjigu, koja je neka vrsta vremeplova kroz banjalučki rukomet, u periodu od 18 mjeseci pisao u saradnji sa Vasom Koturem.

U karijeri koja je trajala 40 godina popularni “Braco” najponosniji je na djecu koju je trenirao.

“Najveća satisfakcija i ponos su mi djeca koju sam trenirao, koja su sada odrasli ljudi. Suze mi idu kada ih sada vidim ovdje zajedno. Sav moj rad se vidi kroz njih. Ja sam nastojao da uradim sve najbolje za rukomet, Banjaluku i moj Borac.”

Legendarni trener smatra da se sport mora vratiti u škole, ali ne bez kvalitetnog plana i programa.

“Mi smo u naše doba radili po planu i programu koji su pravili eminentni stručnjaci i iz toga smo za jednu deceniju stvorili veliki broj fudbalskih, odbojkaških, košarkaških, rukometnih ekipa koje su bile izuzetne”, zaključio je Pavlišin.

Jedan od brojnih dječaka koji su svoje prve korake naučili kod “Brace” u OŠ “Ivo Andrić” je i današnji prvotimac RK Borac m:tel Đorđe Ćelić.

“Svoje prve rukometne korake napravio sam u petom razredu osnovne škole kod Nikole Pavlišina. Sam njegov sistem rada i odnos prema djeci me privukao i zadržao u rukometu i imam samo riječi hvale o njegovom trenerskom i pedagoškom radu. On je uradio veliku stvar za Banjaluku, najveći broj rukometaša koje poznajem je prve korake napravilo kod njega da bi se kasnije afirmisali u Borcu ili nekim drugim klubovima”, rekao je Đorđe Ćelić.

Jedan od recenzenata knjige i legenda banjalučkog i svjetskog rukometa Abaz Arslanagić smatra da je glavna vrlina “Brace” Pavlešina bila talenat da svoje znanje prenese na druge.

“Puno je igrača prošlo kroz ‘Bracinu’ školu, postali rukometni znalci i dobri ljudi. On je zaista bio talentovan da prenese svoje znanje na njih, imao je smisla i bio dobro tehnički potkovan kao igrač. Kao igrač je možda bio malo nestrpljiv i nije napravio ono što je mogao, ali takav je bio i splet okolnosti. On se u rukometu potvrdio kao pedagog i trener”, rekao je Abaz Arslanagić.

Direktor RK Borac m:tel Vladimir Branković zahvalio se Nikoli Pavlišinu na svemu što je uradio za rukomet u Banjaluci.

“Ja sam svoje prve rukometne korake naučio kod ‘Brace’ u OŠ ‘Ivo Andrić’, zajedno sa svojim drugarima. On je ostavio veliki trag u banjalučkom rukometu i na tome mu hvala u moje lično ime kao i u ime RK Borac m:tel. Čitajući knjigu podsjetio sam se nekih stvari koje on radio, a i saznao dosta toga novog. A to me ne iznenađuje, pošto se od ‘Brace’ uvijek može nešto naučiti”, zaključio je Vladimir Branković.

Abaz Arslanagić o rukometu u Banjaluci

“Ovdje se dobro radi sa mlađim kategorijama, ali jedini problem je nedostatak uzora. U naše vrijeme djeca su se imala na koga ugledati, imali smo svjetske zvijezde u timu koje su klinci željeli da kopiraju. Dalje veliki problem je novac, jer u nižim kategorijama za djecu sve finansiraju roditelji kojima nije mala stvar izdvojiti 100 konvertibilnih maraka mjesečno za članarinu.”

(Mondo)