Magazin 11.09.2015.

Književnik Dragan Velikić otvara sajam knjiga Banjaluka 2015

ČITANJE: 2 minute
ragan velikic

Ugledni književnik iz Srbije Dragan Velikić otvoriće jubilarni 20. Međunarodni sajam knjiga “Banjaluka 2015”, koji će biti održan u Banjaluci od 15. do 21. septembra.

Velikić, čija su djela prevedena na 15 svjetskih jezika i ovjenčana uglednim književnim priznanjima, govoriće na otvaranju sajma o knjizi i značaju sajmova za pisanu riječ i čitanje.

Dragan Velikić je dobitnik nagrade “Kočićevo pero”, saopšteno je iz izdavačke kuća “Laguna”, koja će se predstaviti na banjalučkom sajmu knjiga u Sportskoj dvorani “Borik”, zajedno sa brojnim domaćim izdavačkim kućama iz BiH i regiona.

– Moj novi roman “Islednik” nagrađen je priznanjem “Kočićevo pero”. Ta nagrada je ovih dana inicirala objavljivanje duodrame “Montevideo”, koju sam napisao prije sedam godina. Knjiga je objavljena u izdanju Zadužbine “Petar Kočić”, štampana je dvojezično, na srpskom i nemačkom jeziku-rekao je Velikić.

I ove godine će na banjalučkom sajmu, koji organizuje Glas Srpske, biti dodijeljene tradicionalne nagrade koje nose imena manastira u Republici Srpskoj.

Velikić je istakao da je često na sajmovima nailazio na knjige za koje je mislio da su odavno rasprodate, dodavši da vjeruje da knjiga nađe svog čitaoca, a ne obrnuto.

On je rekao da se “kič i šund najčešće nalazi u delima takozvane “lepe književnosti”, ali da je u umjetnosti, pa tako i u književnosti, vrijeme jedini sudija.

– Problem nije ogoljeni šund sa kioska, već onaj prikriveni pod plaštom nagrada i pohvala merkantilnih kritičara, koji, po pravilu, nalazimo u delima navodno ozbiljne literature, čiji autori sede po izdavačkim kućama, državnim institucijama i akademijama-istakao je on.

On je rekao da je tehnološki napredak donio nove oblike komunikacije sa književnim djelima i da u tome nema ništa loše, pošto knjiga nije ugrožena time što prelazi u elektronski oblik.

-Ono što je presudno jeste tretman koji književnost, i uopšte umetnost, ima u našim medijima. Već se u skoro svim novinama udomaćila sintagma kultura i zabava. Na kraju se to svodi samo na zabavu. I uvijek onaj jalovi alibi da to narod, navodno, voli- istakao je Velikić.

On je dodao da to nije tačno i da narod voli ono što mu se servira, a ukus funkcioniše po sistemu zavisnosti, pa je tako u čitavom našem regionu stvorena “heroinska populacija koja ne može bez rijalitija i svih onih prostakluka kojim se svakodnevno i svakonoćno hrane”.

– Ako nam je to zvanična politika – a jeste – ne vidim način da se pomaknemo sa dna na kojem se već godinama valjamo. Zato nam i ne može biti bolje- naglasio je Velikić.

(Agencije)