Politika 05.12.2017.

Ko će biti nosioci lista na narednim izborima?

ČITANJE: 2 minute

Iako je do narednih Opštih izbora ostalo skoro deset mjeseci, već se polako naziru i liste za parlamentarne izbore. Najveće interesovanje je ko će biti nosioci lista za Narodnu skupštinu Republike Srpske?

Izbornu jedinicu 3, koja daje 12 narodnih poslanika, gdje bi trebalo da bude i glavna borba za glasove birača, imajući u vidu političku snagu nosilaca listi.

Već je izvjesno da će listu PDP-a da predvodi Branislav Borenović, lider te stranke. Spekuliše se da pregovori sa NDP-om nisu uspjeli oko formiranja zajedničke liste , čiji su kandidati na prethodnim izborima bili nosioci liste.

NDP, takođe neće rizikovati, pa će za nosioca liste staviti predsjednika te stranke Dragana Čavića, koji će pokušati da svojom harizmom povrati poljuljani rejting te stranke u Banjaluci i kompletnoj jedinici broj tri.

Rizikovati sigurno neće ni DNS, pa će listu da predvodi aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Zadnjih mjeseci rejting ove stranke je u stalnom rastu, pa se u DNS-u nadaju da će u izbornoj jedinici broj tri osvojiti dva direktna poslanička mandata.

Listu Ujedinjene Srpske predvodiće Nenad Stevandić, predsjednik stranke, u kojoj vlada mišljenje da u ovoj izbornoj jedinici mogu da osvoje jedan direktan mandat i tako pređu cenzus na nivou Republike Srpske, kako bi iskoristili mogućnost kompenzacione liste.

U SDS stanje nije baš najjasnije, ali najveće šanse da budu nosioci lista imaju aktuelni narodni poslanikci Nedeljko Glamočak i Davor Šešić.

Socijalistička partija je još u fazi formiranja Gradskog odbora Banjaluka. Najveće šanse da budu nosioci lista imaju Goran Selak, aktuelni direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, koji je najcjenjeniji među pristalicama SP, mada se nominaciji nada i Zoran Lukić, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Još uvijek se ne može jasno znati ko će biti nosioc liste SNSD-a na narednim izborima. Najveći rejting nesumnjivo ima Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Po nekim procjenama iz SNSD-a , Radojičićevo ime ne bi trebalo da se “troši”, već da se “čuva” za naredne lokalne izbore, na kojoj bi odnio ubjedljivu pobjedu za gradonačelnika Banjaluke.

Spekulise se da bi na čelu liste SNSD-a mogao da bude Marinko Umičević, direktor Beme ili Zoran Popović, aktuelni direktor banjalučkog Vodovoda.

Takođe, iz nekih izvora SNSD-a, u opciji je Milan Grubor, šef kabineta gradonačelnika Banjaluke. Naš izvor tvrdi da bi Grubora podržala mlađa garnituara SNSD-a, te da bi on predstavljao osvježenje i za neopredjeljene , kao što je bilo sa Srđanom Amidžićem , zamjenikom gradonačelnika Banjaluke.

Na političkoj sceni, sa novom strankom, pojavio se i Ognjen Tadić. Nejasno je da li će Poligraf ili Klub odbornika Sloboda, koji djeluju u Skupštini Grada Banjaluka i imaju određeni broj aktivista samostalno učestvovati na narednim izborima ili u koaliciji sa nekim partijama, što bi bilo izvjesnije za njihov dalji opstanak.

(ogledalo.ba)