Ko će biti nosioci lista na narednim izborima?

Iako je do narednih Opštih izbora ostalo skoro deset mjeseci, već se polako naziru i liste za parlamentarne izbore. Najveće interesovanje je ko će biti nosioci lista za Narodnu skupštinu Republike Srpske?

Izbornu jedinicu 3, koja daje 12 narodnih poslanika, gdje bi trebalo da bude i glavna borba za glasove birača, imajući u vidu političku snagu nosilaca listi.

Već je izvjesno da će listu PDP-a da predvodi Branislav Borenović, lider te stranke. Spekuliše se da pregovori sa NDP-om nisu uspjeli oko formiranja zajedničke liste , čiji su kandidati na prethodnim izborima bili nosioci liste.

NDP, takođe neće rizikovati, pa će za nosioca liste staviti predsjednika te stranke Dragana Čavića, koji će pokušati da svojom harizmom povrati poljuljani rejting te stranke u Banjaluci i kompletnoj jedinici broj tri.

Rizikovati sigurno neće ni DNS, pa će listu da predvodi aktuelni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Zadnjih mjeseci rejting ove stranke je u stalnom rastu, pa se u DNS-u nadaju da će u izbornoj jedinici broj tri osvojiti dva direktna poslanička mandata.

Listu Ujedinjene Srpske predvodiće Nenad Stevandić, predsjednik stranke, u kojoj vlada mišljenje da u ovoj izbornoj jedinici mogu da osvoje jedan direktan mandat i tako pređu cenzus na nivou Republike Srpske, kako bi iskoristili mogućnost kompenzacione liste.

U SDS stanje nije baš najjasnije, ali najveće šanse da budu nosioci lista imaju aktuelni narodni poslanikci Nedeljko Glamočak i Davor Šešić.

Socijalistička partija je još u fazi formiranja Gradskog odbora Banjaluka. Najveće šanse da budu nosioci lista imaju Goran Selak, aktuelni direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, koji je najcjenjeniji među pristalicama SP, mada se nominaciji nada i Zoran Lukić, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Još uvijek se ne može jasno znati ko će biti nosioc liste SNSD-a na narednim izborima. Najveći rejting nesumnjivo ima Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. Po nekim procjenama iz SNSD-a , Radojičićevo ime ne bi trebalo da se “troši”, već da se “čuva” za naredne lokalne izbore, na kojoj bi odnio ubjedljivu pobjedu za gradonačelnika Banjaluke.

Spekulise se da bi na čelu liste SNSD-a mogao da bude Marinko Umičević, direktor Beme ili Zoran Popović, aktuelni direktor banjalučkog Vodovoda.

Takođe, iz nekih izvora SNSD-a, u opciji je Milan Grubor, šef kabineta gradonačelnika Banjaluke. Naš izvor tvrdi da bi Grubora podržala mlađa garnituara SNSD-a, te da bi on predstavljao osvježenje i za neopredjeljene , kao što je bilo sa Srđanom Amidžićem , zamjenikom gradonačelnika Banjaluke.

Na političkoj sceni, sa novom strankom, pojavio se i Ognjen Tadić. Nejasno je da li će Poligraf ili Klub odbornika Sloboda, koji djeluju u Skupštini Grada Banjaluka i imaju određeni broj aktivista samostalno učestvovati na narednim izborima ili u koaliciji sa nekim partijama, što bi bilo izvjesnije za njihov dalji opstanak.

(ogledalo.ba)

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i